Eesti kroone on tagastamata veel 39,7 miljoni euro väärtuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kroonid.
Eesti kroonid. Foto: Toomas Huik

Eesti Panga andmetel on krooni pangatähti veel tagastamata 39,7 miljoni ja käibemünte 6,8 miljoni euro väärtuses.

Aastaga on Eesti Pangale tagastatud 700 000 euro väärtuses pangatähti ja 50 000 euro ulatuses käibemünte. «Kõik Eesti Panka tagastatud kroonid ja mündid hävitatakse,» ütles keskpanga pressiesindaja Viljar Rääsk BNSile.

Pangatähtedest on inimeste käes arvuliselt kõige rohkem 2-krooniseid pangatähti ja 5-krooniseid pangatähti, mis moodustavad vastavalt 37 ja 17 protsenti tagastamata kroonipangatähtedest. Arvuliselt kõige vähem on veel ringluses 50-krooniseid pangatähti, mille osakaal on 1,5 protsenti.

Müntidest on enim tagastamata 10-sendiseid ja 20-sendiseid münte, mis moodustavad vastavalt 36 ja 26 protsenti kõigist tagastamata müntidest. Kõige vähem on ringlusse jäänud 5-sendiseid münte, mis moodustavad tagastamata kroonimüntidest 0,6 protsenti.

Kroone käiakse Rääski sõnul Eesti Panga muuseumis vahetamas iga päev ning see on üsna aktiivne ja regulaarne tegevus. Kroonide vahetamine on tähtajatu tegevus.

Eesti Panga andmetel oli möödunud aasta lõpu seisuga tagastamata veel 40,4 miljoni euro eest Eesti kroone ja käibemünte 6,75 miljoni euro eest.

Eesti läks eurole üle 2011. aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles