Saapavabrik loodab suurtelt riigihangetelt võite

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samelini juht ja enamusosanik Leida Kikka näitab kolme karva sõdurisaapaid. Pruunid on toodetud spetsiaalselt näidiseks Briti armeele, musti ja beeže kasutavad Eesti sõdurid.
Samelini juht ja enamusosanik Leida Kikka näitab kolme karva sõdurisaapaid. Pruunid on toodetud spetsiaalselt näidiseks Briti armeele, musti ja beeže kasutavad Eesti sõdurid. Foto: Margus Ansu

ASi Samelin omanik Leida Kikka:

2015. aasta läks väga-väga halvasti, sest sattusime oma militaarjalatsite tootmisega kahe hankeperioodi vahele. Jaanauris lõppes eelmine viie-aastane Eesti sõdurisaapa hankeperiood ja uus kuulutati alles välja. Paar miljonit eurot lendas sellega. Lohjutasin ennast asjaoluga, et 2009. aasta oli veelgi viletsam.

Rõõmustamiseks andis põhjuse, et kolmas kvartal tõi Samelinile Bundeswehri sõdurisaapa tellimuse. Eesti politsei ja kaitseväe tellimuse nimel just töötame.

Hankel osalemine toob kaasa suuri kulutusi, sest näidiseid tuleb katsetada Euroopa tipplaborites, kaasama peab palju inimesi. Samuti võtab hankel osalemine kaua aega. Kui me 2014. aasta detsembris osalesime Norra militaarkingade valmistamise konkursil, siis võidu saime kätte 2015. aasta jaanuaris ning esimese partii 3600 paari võtsime tootmisesse novembris. Nüüd pingutame selle nimel, et toime tulla ligi kaheksa nädalat pikkade tooraine tarneaegadega ning asjaoluga, et transpordifirmad aastavahetuse paiku praktiliselt ei tööta.

Praegu pingutan nii ööd kui päevad, et võidakisme Norra militaarsaapa ja Läti militaarkinga konkursid uue aasta alguses ning oleksime ka edukad Singapuri ja Araabia Ühendemiraatide hangetel.

Kuna tegutseme raske militaarjalatsi tootjatena, milleks kasutame vaid naturaalseid ja kõige kvaliteetsemaid materjale, moodustab tooraine 50 protsenti maksumusest. Selliste hindadega oleks meil keeruline näiteks kaubandusekskuste kingapoodides läbi lüüa ja anda tööd rohkem kui 150-le inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles