Venemaa eksperdid ootavad majanduslangust, ametivõimud loodavad tõusu

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas Moskva tänaval.
Rahvas Moskva tänaval. Foto: SCANPIX
  • Venemaa majanduslanguseks oodatakse 2016. aastal 0,2 protsenti.
  • Inflatsioon võib weeloleval aastal ulatuda 8,1 protsendini.

Venemaa valitsusringkonnad peavad makromajanduslikult vastuvõetavaks isegi 40dollarilist nafta barrelihinda, prognoosides tulevaks aastaks 50dollarilise hinna juures 0,7protsendilist majanduskasvu, kirjutas RBK.

Riigi keskpank seevastu kohest majanduskasvu ei näe, eeldades kasvule pöördumist alles 2017. aastal.

Suur osa analüütikutest on kindlad, et eeloleval aastal majandus langeb. RBK 32 asjatundja küsitlemine andis languse suuruseks konsensuslikult 0,2 protsenti.

Enim mõjutab majanduse arengut inimeste ostuvõime vähenemine. «Nõudlus väheneb kiire inflatsiooni, krediiditingimuste raskenemise, reaalsissetulekute vähenemise ja ebapiisavate hoiuste tõttu,» selgitas olukorda Kapitali ökonomist Jevgeni Nadoršin.

Võimude hinnangul suudetakse eeloleval,aastal saavutada tänavusest ligi kaks korda väiksem inflatsioon – 6,4 protsenti ning tootmismahud peaksid kasvama 0,6 protsenti võrreldes praeguse 3,3protsendilise langusega. Rublale ennustatakse RIA Novosti  väitel jõudsat tugevnemist isegi kuni 59 rublani dollari eest. Praegu tuleb ühe dollari eest välja käia üle 70 rubla ja euro eest ligi 80 rubla.

RBK poolt küsitletud asjatundjate konsensuslik hinnang andis eeloleva aasta inflatsiooniks Venemaal 8,1 protsenti.

Lisaks kõigele toob algav aasta ettevõtetesse koondamised, et pehmendada tagasilööke ja kohanduda uue reaalsusega.

Kõik see tähendab, et võimude poolt korduvalt lubatud majanduskriisi põhi pole Venemaa jaoks veel kaugeltki läbi käidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles