10 000 töötajat koondav Toshiba vajab järjekordset hiigellaenu

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toshiba tahvelarvuti. Pilt on illustratiivne.
Toshiba tahvelarvuti. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Raamatupidamisskandaalist räsitud Jaapani tehnoloogiaettevõte Toshiba plaanib küsida pankadelt ettevõtte ümberstruktureerimiseks juurde 300 miljardit jeeni (2,49 miljardit dollarit) laenu, kirjutab Reuters.

Raha loodab ettevõte saada kokku mitme laenu abil, ilmselt pöördutakse selleks peamiselt juba varem kontsernile raha eraldanud pankade nagu Mizuho Bank ja Sumitomo Mitsui Banking Corp poole.

Kevadel avalikuks saanud raamatupidamise võltsimiste tõttu sattus ettevõte suurtesse raskustesse ning oli juba septembris sunnitud ümberstruktureerimiskulude katmiseks küsima 400 miljardi jeeni suuruse laenu.

Praeguseks on mitmed reitinguagentuurid, kaasa arvatud Moody´s hinnanud hiljuti kokku pea 10 000 töötaja koondamisest teatanud Toshiba võlareitingu rämpsuks ning ettevõte on teatanud mõnede, peamiselt tarbeelektroonikat puudutavate üksuste müügi- või sulgemisplaanidest.

Toshiba kahtlane tegevus raamatupidamises tuli päevavalgele aprillis ehk kaks kuud pärast seda, kui Jaapani finantsregulaatorid nõudsid ettevõttelt raamatupidamise kohta ülevaate koostamist. Jaapani suurettevõte palkas erapooletu komisjoni, mis uuris raamatupidamises avastatud ebaregulaarsusi, keskendudes eriliselt tippjuhtide rollile valede või muudetud andmete väljastamisel.

Komisjon avastas, et praeguseks vallandatud tegevjuht Hisao Tanaka oli teadlik kasuminumbrite suuremaks moonutamisest, mida ettevõtte raamatupidamine oli teinud vähemalt alates 2008. aastast saadik. Juulis avaldatud raporti järgi on ettevõte aastate jooksul näidanud oma kasuminumbreid kokku 1,22 miljardi dollari võrra tegelikust suuremana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles