Läti kaupmehi nörritab kuusedumping

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuused.
Jõulukuused. Foto: Toomas Huik

Läti turule on tänavu tulvanud algselt Venemaale suunatud hõbekuused, kurtis ajakirjanikele puukooli SIA Dimzas omanik Andrejs Vītoliņš: nüüd on kohalike kuuskede hinnad all ja konkurents solgitud.

«Paar nädalat tagasi olid jõulukuuskede hinnad aastatagusega kõrvutades 20 protsenti kõrgemad. Aga otse enne pühi kukkusid nad dumpingu tõttu kolinal,» vahendab Vītoliņši väidet Dienas Bizness. «Ootamatult ilmusid ostukeskuste juurde ilusad hõbekuused, mis olid määratud müügiks Venemaa turul. Kuna kohalikud [puukoolid] kuuskedega naaberriigis ei kauple, olid need peamiselt Poola ja teiste Euroopa maade re-eksport, mis ei jõudnud sihtpaika.»

«Ja nüüd on kohalike ja importkuuskede hinnad üks ühele. Turg on sisuliselt hävitatud,» rääkis Vītoliņš.

Statistikaameti varasematel andmetel läkitas Läti läinud aastal ekspordiks 18 200 jõulukuuske kogusummas 248 200 eurot – ligi seitse korda enam, kui aastal 2013. Viimasel aastakümnel on Lätist pühadekuuski eksporditud peamiselt Venemaale – mullu 17 700 puud maksumusega 246 600 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles