Iiri abi põhimõtteliselt paigas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brian Cowen on mures.
Brian Cowen on mures. Foto: SCANPIX

Iiri valitsus ragistab täna ajusid majanduse stabiliseerimiseks mõeldud kriisiprogrammi viimaste detailide kallal, sillutades teed tänavuseks eurotsooni abipaketiks number 2.


Ministrid tõmbavad tänasel kokkusaamisel joone alla plaanile, mis toob muuhulgas kaasa vähemalt 15 miljardi euro suurused kulukärped ja maksukergitused ajavahemikus 2011-2014 – ehk ligikaudu 10 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Liidu eksperdid veetsid eilse päeva Dublinis Iiri räsitud pangandussektori bilanssi tuhlates, uurides ühtlasi ka riigirahandust. Eesmärgiks oli jõuda selgusele, kui suur abipakett olema peaks.

ELi ja Iiri ametnike sõnutsi tuleb number väiksem kui Kreeka puhul, millele maikuus 110 miljardit eurot eraldati. Samas tuleb juttu kümnetest miljarditest eurodest.

Ilmselt jõuavad abipaketi üksikasjad avalikkuse ette peatselt pärast neljapäevaseid asendusvalimisi põhjapoolses Donegali krahvkonnas, mis Iiri juhtiv valitsuspartei eeldatavasti kaotab.

Eurotsooni 440 miljardi euro suuruse stabiliseerimisfondi juht Klaus Regling ütles eile, et IMF ja EL vajavad oma töö lõpuleviimiseks ilmselt kaks nädalat aega. See tähendab, et enne detsembrit abipaketti tõenäoliselt välja ei kuulutata.

Barclays Capitali analüütiku Antonio Garcia Pascuali arvutuste kohaselt võivad EL ja IMF eraldada Iiri pankade restruktureerimiseks ja uue kapitaliga varustamiseks 22-37 miljardit eurot, lisaks sellele ligikaudu 60 miljardit eurot Iiri riigi ettenägematute kulude katteks aastatel 2011-2013.

Samas loodavad Iiri ja euroliidu ametnikud, et kui nad veenva IMF-ELi plaani välja kuulutavad, surub see riigivõlakirjade intressid alla ning võimaldab Iirimaal võlaturgudele tagasi pöörduda ning vältida abiraha kasutamise alandust.

Regling ütles, et kui abi osas kokkuleppele jõutakse, peaks Iirimaa esimese summa kätte saama kõige enam kaheksa päevaga. Sellele vaatamata on IMFi tegevjuht Dominique Strauss-Kahn frustreeritud, et eurotsoonil võla- ja pangandushädast ülesaamine nii aeglaselt käib.

«Riigi rahanduskriis ei ole möödas. Koostöörattad käivad liiga aeglaselt. Finantssektori remont võtab liiga palju aega – osalt seepärast, et poliitikud ei pööra piisavalt tähelepanu üleeuroopalisele dimensioonile,» ütles ta Frankfurdis panganduskonverentsil esinedes.

Iiri opositsioon haistis eile verd ja kutsus peaministrit Brian Cowenit üles tagasi astuma, millest viimane keeldus. «Ta vist mõtleb, et kui Fianna Fáil langeb, langeb kogu Iirimaa,» märkis leiboristide liider Eamon Gilmore.

Enamik kõige hapramasse seisu sattunud Iiri panga Anglo Irish Banki võlakirjade omanikke on andnud oma põhimõttelise nõusoleku võlavahetuse operatsiooni teostamisele, leppides sellest tulenevate kaotustega.

Copyright The Financial Times Limited 2010.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles