Ettevõtete hoiused kasvavad üha kiiremini

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Peeter Langovits

Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiuste maht kasvas novembris aastaga 10,4 protsendi võrra, kusjuures eriti hoogsalt – 14,3 protsenti aastas – kasvasid ettevõtete hoiused.

Majapidamiste hoiuste maht suurenes aasta võrdluses 7,2 protsenti, teatas Eesti Pank.

Keskpanga teatel on mitteresidentide hoiuste maht on aasta teisel poolel vähenenud; nende osakaal reaalsektori hoiuste kogumahus kahanes novembri lõpuks 18 protsendini.

Hoiuste kogumaht suurenes novembriga 121 miljoni euro võrra 10,6 miljardi euroni.

Eesti ettevõtete ja majapidamiste laenu- ja liisinguportfell jätkas keskpabga teatel novembris stabiilset kasvu, kasvades aastaga 3,6 protsenti 15,9 miljardi euroni.

Ettevõtete laenude ja liisingute maht kasvas aastataguse ajaga võrreldes 3,1 protsenti. Sama moodi kui eelmistel kuudel kasvas teistest kiiremini kaubandus-, tööstus- ja energeetikaettevõtetele väljastatud laenude maht, teatas Eesti Panga ökonomist Mari Tamm.

Eluasemelaenude maht suurenes novembris aastaga neli protsenti. Uusi eluasemelaene väljastati 81 miljoni euro eest, umbes sama palju kui eelmistel kuudel. Majapidamiste muude laenude hulgas jätkas Tamme sõnul kiiret kasvu autoliising, mille maht suurenes aastaga 14,6 protsenti.

Uute eluasemelaenude keskmine intressimäär oli novembris aasta keskmise taseme juures (2,2 protsenti). «Samal ajal kui baasintressimäärad on langenud, on eluasemelaenude keskmine intressimarginaal selle aasta jooksul kasvanud,» ütles Tamm.

Pikemaajaliselt viivises olevate laenude maht jätkas novembris kahanemist. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht vähenes kuu lõpuks 186 miljoni euroni, moodustades 1,3 protsenti laenuportfellist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles