Sõnajalad plaanivad Ida-Virumaale luua kuni 1400 töökohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõnajalg
Andres Sõnajalg Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Oleg ja Andres Sõnajalale kuuluv tuuleenergeetikaga tegelev Eleon AS-i eesmärk on ehitada Ida-Virumaale elektrituulikute tööstus, mis hõlmab igaastaselt kuni 60 tuuliku ehitamist ja loob 2020. aastaks 1200 kuni 1400 uut töökohta.

"Eleoni iga-aastaste tootmismahtude ja käibe eesmärgid 2020. aasta perspektiivis jõuavad 60 3-megavatise tuulikuni. See loob käivet umbes 300 miljonit eurot. 2020. aastaks on kavas tuulikute tööstusse luua 1200-1400 uut töökohta," kirjutas Eleon AS-i juhatuse liige Andres Sõnajalg kirjas keskkonnaministeeriumile.

Sõnajala sõnul on suur osa planeeritavatest töökohtadest kavandatud Ida-Virumaale, kus asuvad tuulepargid ja ülekabariidiliste veoste ekspordiks sobilik Sillamäe sadam. "Tuulikute tööstus on üks võimalus täita põlevkivitööstuse taandumisest tööjõuturul tekkiv tühimik," märkis ta.

BNS kirjutas tänavu septembris, et Eleoni 165 miljoni euroga rajatav 100-megavatise võimsusega tuulepark sai hoonestusõiguse, millega likvideeriti pargi rajamise viimane takistus. Samas on tuulepargi ehitamisel tekkinud uus takistus, milleks on kaitseministeeriumi kooskõlastuse puudumine.

Ministeeriumi sõnul puuduvad Ida-Virumaa õhuseire radarite süsteemil vajalikud täiendused tuulikute poolt radaripildile tekitavate mõjutustega toime tulemiseks. Lisaks märkis ministeerium, et kogu õhuseire radarite süsteemi arendamiseks ettenähtud raha on käesolevaks ajaks ära kulutatud ilma tuulikute poolt radaripildi mõjutustega toimetulekuks vajalikke täiendusi tegemata.

Sõnajalg tõi välja, et kuigi Eleon on püüdnud ministeeriumiga koostööd teha, vastatakse sealt, et nende vastutusala on üksnes sõjaline riigikaitse. "Mitte tahtes vähendada sõjalise riigikaitse tähtsust, soovime välja tuua, et Ida-Virumaa tööstus ja uued töökohad ning seeläbi elanike majandusliku stabiilsuse tagamine on samuti osa laiemast Eesti julgeolekust. Eriti tuginedes lähiajaloo kogemusele," ütles Sõnajalg.

Ida-Virumaa elektrituulikute tööstusala strateegia hõlmab tuulikute tootjat Eleon AS ja tuuleparkide arendajaid Vaivara, Toila, Sonda ja Lüganuse vallas. Eleoni partnerettevõtted on siinkohal AS Roheline Elekter ja Aidu Tuulepark OÜ, kelle valduses kokku 1100 megavatti põhivõrgu liitumisi Vaivara, Toila ja Lüganuse vallas ning välja on ehitatud liitumispunktide alajaamad.

Lisaks on mahulised kokkulepped Eleon tuulikute tootmiseks sõlmitud ka teiste Ida-Viru tuuleenergeetika arendajate ja Tuuletehnoloogia Liidu liikmetega AS Alikonte, AS Raisner, Adepte OÜ ja Eesti Ühistuenergia OÜ, kelle liitumismahud on kokku 225 megavatti.

Seega on neil kokku 1325 megavatti, mis on Sõnajala hinnangul piisava suurusega koduturg selleks, et käivitada eksportiv tööstusharu. "Ka rahvusvaheline elektrituulikute sektori kogemus kinnitab, et koduturu olemasolu on kriitiline edutegur – koduturul katsetatakse uusi mudeleid ja kogutakse konkurentsivõime saavutamiseks vajalikke referentse," märkis Sõnajalg.

Kui Sõnajalad kaitseministeeriumilt loa saavad, ehitatakse esialgu 30 suurt, 3-megavatist tuulikut. Eleoni ehitatavate tuulikute torni kõrgus on 135 meetrit ja rootori diameeter 120 meetrit. Tuuleelektrijaama rajamine on jaotatud kolme etappi ja esimesed tuulikud peaksid valmima 2016. aastal. Investeeringu suurus kokku on 165 miljonit eurot. Esimese etapi finantseerimisasutusteks on Unicredit Leasing ja Krediidipank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles