Soome välisminister võtab eurole üleminekut kui viga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini.
Timo Soini. Foto: SCANPIX

Välisministri Timo Soini sõnutsi poleks Soome iial tohtinud eurole üle minna: konkurentsivõime taastamiseks kuluks raskustes riigil valuuta devalveerimise võimalus marjaks ära.

Samal ajal kogub endine välisminister Paavo Väyrynen allkirju, mõjutamaks valitsust euroala liikmesust referendumile panema, kirjutab Bloomberg Business.

Kuigi rahvaküsitlused näitavad tänaseni, et enamik soomlasi ei sooviks eurost väljumise teed jalge alla võtta, räägivad märgid paljude valijate usust paremasse tulevikku väljaspool eurotsooni.

Debatt antud teemal «võtab tuurid üles,» ütles Soini eile Helsingis, kuid hoiatas samas, et referendum «ei tooks» Soome majandushädadele kohe «lahendust». «Fakt on see, et Soome on euroala liige,» nentis Soini.

Kuna valuuta devalveerimise võimalus puudub, on Soome valitsus välja rehkendanud, et peamistele kaubanduspartneritele Rootsile ja Saksamaale järelejõudmiseks tuleks tööjõukulusid langetada lausa 15 protsenti.

Soome majandus on languses juba kolm aastat jutti ning Nordea pank ennustab sedasama ka tänavuseks.

Euroopa Komisjoni hinnangul saab Soomest aastaks 2017 kõige nõrgem majandus Euroopa Liidus, mil kasvutempoks kujuneb napilt pool Kreeka kiirusest.

Soini adresseeris kriitiliselt ka olukorda Euroopa Liidu lõunapiiril, mille tõttu on ohus viisavaba reisimine Schengeni alal.  

«Surnuks Schengenit tõenäoliselt ei kuulutata, aga seda ilmselt ei hakata enam järgima,» ütles Soini. Ta rõhutas ühtlasi, et enamik Soomest varjupaika otsivad põgenikud selleks ilmselt ei kvalifitseeru ning peavad lahkuma.

«Kui illegaalsete varjupaigataotlejate sissevoolu Kreekas ja teistes maades kontrolli alla ei saada, tuleb rahvusriikidel endil härjal sarvist haarata,» sõnas Soini.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles