VKG viib põlevkivihinna vaidluse kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VGK avas Ojamaal põlevkivi kaevanduse.
VGK avas Ojamaal põlevkivi kaevanduse. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Viru Keemia Grupp (VKG) on esitanud kohtule kaebuse konkurentsiameti 23. oktoobril saadetud lühiteate osas, milles amet leidis, et Eesti Energia on turgu valitsev ettevõte ja on müünud VKG-le põlevkivi õiglase hinnaga. 

«Praegu ootame konkurentsiameti täisotsust, kuna seda pole siiani tulnud. Kuna me kaevandame ka ise põlevkivi, siis meil on veendumus ja teadmine, milline see õiglane hind peaks olema,» ütles ettevõtte juhatuse esimees Ahti Asmann BNSile, lisades, et nüüd on küsimuse üle otsustamine kohtu käes.

Konkurentsiamet lõpetas oktoobris pikalt kestnud järelevalvemenetluse, mille tulemusena leidis, et Eesti Energia poolt Viru Keemia Grupile müüdud põlevkivi hind on olnud õiglane ning Eesti Energia tegevuses puuduvad konkurentsiseaduse rikkumise tunnused.

Kuni 2012. aasta lõpuni kehtis Eesti Energia Kaevanduste toodetud põlevkivile konkurentsiametiga kooskõlastatud hind 10,55 eurot tonn. Konkurentsiameti otsusega kooskõlastatud hind oli kulupõhine ning koosnes põhjendatud kuludest, põhivara kulumisest ning põhjendatud tulukusest investeeritud kapitalilt. 2013. aasta algusest konkurentsiamet enam põlevkivi hinda ei reguleeri. Pärast seda kergitas Eesti Energia Kaevandused VKG-le müüdava kivi hinda kolm korda.

Eesti Energia Kaevandused ja VKG sõlmisid 2013. aasta juulis põlevkivi ostu-müügilepingu, kus vastavalt kokkuleppele oli hind fikseeritud viieks aastaks. 2014. aasta märtsis esitas VKG konkurentsiametile taotluse järelevalvemenetluse alustamiseks, sest VKG hinnangul müüs Eesti Energia põlevkivi neile põhjendamatult kalli hinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles