Fazer investeerib kaeratootmisse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fazeri Lahti veski.
Fazeri Lahti veski. Foto: fazergroup.com

Soome perefirma Fazer investeerib viis miljonit eurot Lahtis asuvasse kaeraveskisse, põhjendades seda kaera nõudluse kasvuga maailma turul.

Järgmise ja ülejärgmisel aastal on Fazeri teraviljadivisjonil Fazer Mylly kavas veelgi laiendada 2013. aastal rajatud Lahti veskit; juba investeeritud kümnele miljonile eurole lisab ettevõte veel viis.

«Kaera nõudluse kasv on suurem kui prognoositud, seepärast võtame ette kaeraveski laiendamise ja selle tootmismahu kahekordistamise,»  ütles Fazeri kontserni juht Christoph Vitzthum. Vitzthumi sõnul investeerib Fazer edaspidigi Soome, sest usub Soome kaerakasvatusse ja biopõllumajandusse.

Investeering suurendab veskis töödeldava ja Soome põllumeestelt aastas ostetava kaera kogust kaks korda 40 000 tonnini. Pärast laiendust kasvab Soomes toiduks ümbertöödeldava kaera kogus aastas 114 000 tonnini, millest Fazeri osa on üks kolmandik.

Fazeri teatel tuleb juba praegu pool kaera käibest ekspordist. Ettevõte viib Soome kaera peamiselt helveste kujul 30 riiki.

Kaera tootmisjääkidest pressitakse Lahti veski kõrval küttebrikette elektri- ja sooja koostootmisjaamale.

Vitzthumi sõnul on Fazer investeerinud viimase kolme aastaga Soomes kokku sada miljonit eurot ning järgmise kolme aastaga on plaanis samapalju investeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles