Briti ministritele nõutakse Brexiti küsimuses «õigust südametunnistusele»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron
David Cameron Foto: SCANPIX

David Cameron on surve all anda valitsuse ministritele võimalus propageerida Suurbritannia väljumist Euroopa Liidust – erandina kollektiivse vastutuse traditsioonist, mis eeldaks valitsuses kokkulepitud positsiooni toetamist isegi isiklike kahtluste korral.

Kuna Cameron kavatseb pidada Euroopa Liitu jäämise kampaaniat, tuleks avalikult eriarvamusele jäävatel ministritel oma postidelt lahkuda, kirjutab Bloomberg Business.

Konservatiivsete parlamendiliikmete eestkõneleja Graham Brady kirjutas aga eilses Sunday Telegraphis «ülekaalukast põhjusest» pakkuda ministritele antud küsimuses südametunnistuse vabadust.

«Kabineti laua ümber on selgelt lahknevaid arvamusi,» ütles Brady. «Mitmed võtmetähtsusega ministrid on veetnud kogu oma poliitilise elu võideldes selle nimel, et võim Euroopa Liidust Suurbritanniasse tagasi tuua. Oleks katastroofiline viga katsuda nüüd sundida neid oma veendumusi ignoreerima.»

Brady üleskutset toetas endine kaitseminister Liam Fox, kes ütles BBC vahendusel, et tegemist on «südametunnistuse küsimusega.» Sellistel alustel pakutakse valitsustes vahel hääletamisvabadust küsimustes nagu abordid ja homoabielud.

Kuigi seekordse selgelt poliitilise otsuse puhul oleks hääletamisvabadus ebatavaline asi, on pretsedent siiski olemas: kui britid viimati Euroopa asjus referendumit pidasid – aasta siis oli 1975 – lubas leiboristide valitsus ministritel hääletada mõlemat pidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles