Paberraamatud on andnud e-raamatutele jõulise vastulöögi

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamaturiiul.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Raamaturiiul. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi aastaid on räägitud paberkandjal raamatute hääbumisest ning e-lugerite ning digitaalsete raamatute peatsest võidukäigust, näitab statistika vähemalt USAs hoopis vastupidist trendi, kirjutab Quartz.

Uuringufirma Nielsen andmetel on USAs pärast mitu aastat kestnud madalseisu hakanud paberraamatud uuesti müügitulemusi kasvatama. Käesoleva aasta detsembri alguse seisuga oli riigis müüdud 571 miljonit paberkandjal raamatut, mullu samal ajal oli vastavaks näitajaks 559 miljonit raamatut. Eelmise aastal müüdi USAs kokku 635 miljonit füüsilist raamatut ehk 2,4 protsenti tunamullusest rohkem. Tänavu peaks kasv olema ilmselt veel suurem.

Raamatukirjastajate andmetel on müüginumbreid mõjutanud täiskasvanutele mõeldud värvimisraamatute ning mitmete videokeskkonna Youtube tähtede kirjutatud teoste ootamatu populaarsus.

Heaks näiteks füüsilise ja digitaalse raamatu huviliste vahekorrast on ka ühe tänavuse enim müünud bestselleri, Lee Harperi «Go Set A Watchmen» müügitulemused -  iga e-raamatu kohta on müüdud neli paberraamatut.

Kuigi füüsiliste raamatute müügikasv pole enneolematult suur, on see segment oma digitaalse alternatiiviga võrreldes üsna heas seisus. E-raamatute ja e-lugerite populaarsus on uuringufirma Pew andmetel USAs selgelt viimastel aastatel kahanenud. Füüsilised raamatud on tagasi tulemas ka mujal maailmas. Suurbritannia suurim raamatupoodide kett Waterstone´s teatas tänavu, et lõpetab ülimadalate müüginumbrite tõttu maailma tuntuima e-lugeri Amazon Kindle´i müümise, asendades selle kaupluste väljapanekutel paberkandjal teostega.

Vaata ka USA paberraamatute turu müügitulemuste graafikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles