Brexiti referendum tuleb juba suvel

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: internationalpolicydigest.org

Brüsselist tippkohtumiselt koju Londonisse naasnud Briti peaminister David Cameron on oma sõnutsi sillutanud tee «jääme või väljume» rahvahääletuse korraldamiseks eelseisval suvel ning kinnitab, et on lähedal pingeliste suhete ümberkorraldamisele ülejäänud Euroopaga. 

«Me oleme kenasti teel diili suunas,» teatas peaminister ning kinnitas esmakordselt, et tahab pidada referendumi maha juba algaval aastal, kirjutab Financial Times.

Cameroni hinnangul on 2016 «eluliselt oluline» ning kujutab endast hetke «mil me lõpuks tegeleme Briti rahva muredega meie liikmelisuse suhtes.»

Tippkohtumisel taganes Cameron oma kavast piirata Suurbritanniasse sisserännanute sotsiaaltoetusi neljaks aastaks. Samuti loobub ta palumast brittidele vetoõigust Euroopa Liidu seaduste osas ning on hüljanud oma varasema plaani lahjendada Euroopa Liidu tööseadusi.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk oli «pärast meie kohtumist palju optimistlikum», kui enne seda.

Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri sõnutsi jäi õhku küll «konksuga küsimusi», kuid Cameron loodab jõuda läbirääkimistega lõpule taaskordsel tippkohtumisel veebruaris – siis jääks parasjagu aega, et teha suvel referendum.

Briti peaminister saatis ka tugeva signaali selle kohta, millele ta ehitab oma kampaania riiki Euroopa Liidus hoida – ta seob liikmelisuse terrorismiohu ning Vene revanšismiga.

Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP) liider Nigel Farage adus Cameroni läbirääkimistaktikas abitust. «Ta tuli, nägi ja sai sugeda,» sõnas Farage. «Kui mitu korda tuleb ta pisikesi plaane tagasi lükata?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles