Kreeka hambutu võitlus korruptsiooniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister George Papandreou
Kreeka peaminister George Papandreou Foto: SCANPIX

Samal ajal kui Kreeka peaminister George Papandreou püüab kõikvõimalike vahenditega riigi pankrotti ära hoidat, on riigis lahvatanud korruptsiooniskandaal miljonärist endise riigiametniku Nikos Kanellopoulose ümber.

Kanellopoulos, kes oli 37 aastat riigiametnik, on hetkel üks Kreeka tuntumaid tegelasi. Riigi maksuameti andmetel kuulub talle hetkel 10 kinnisvaraobjekti, sealhulgas ka nelja- korruseline kortermaja koos mehe enda 126 ruutmeetri suuruse korteriga, kirjutab Der Spiegel.

Maksuametnikud leidsid lisaks 11 pangaarvet neljas pangas, kus kokku oli pea 9 miljonit eurot. Summast enam kui 8 miljonit kogunes Kanellopoulose arvele viimase kümne avalikus sektoris töötatud aasta jooksul.

Kanellopoulose juhtum kerkib eriti teravalt esile võrdluses peaminister George Papandreou pingutustega võitluses endiselt õhus oleva riigi pankrotiohu vastu.

Vaatamata arvukatele streikidele on riigis makse tõstetud, tehtud kärpeid ja avaliku sektori töötajaid koomale tõmmatud. Lisaks on riigis käimas haldusreform ning kohalike omavalitsuste arvu vähendatakse kahe kolmandiku võrra.

«Kui valitsustasandeid on nii palju, siis on korruptsioon väljapääsmatu,» sõnas riigi välisminister Dimitris Droutsas. Välisministri sõnul on haldusreform kõige olulisem osa uue Kreeka loomisest.

Kanellopoulose puhul jõudsid maksuametnikud järeldusele, et nad ei saa tagantjärele üüratult summalt makse nõuda, kuna raha päritolu ei ole seotud mehe tööga. Raha ei kuulu maksustamisele isegi juhul, kui see on saadud ebaseaduslikult.

Kreeka õigussüsteemi on aastaid süüdistatud aeglases asjaajamises, ebaefektiivsuses, dokumentide kaotamises ja menetluste venimises. Euroopa Kohus on selles küsimuses 340 korral langetanud otsuse Kreeka kahjuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles