Michal: Gazpromi lahkumine Gasumist suurendab energiajulgeolekut

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Jaanus Lensment

Soome otsus osta Gazpromi osalus Gasumist välja tähendab majandusministri Kristen Michali sõnul energiajulgeoleku suurenemist mõlemal pool Soome lahte.

«Soome otsus osta Gazpromi osalus Gasumist välja on tervitatav. See tähendab energiajulgeoleku suurenemist mõlemal pool lahte ning loob võimaluse, et turul saab olema tulevikus rohkem gaasi pakkujaid, mis on turu arengu ja tarbijatele turupõhise gaasi hinna loomise põhieeldus,» ütles Michal. «Samuti annab see Soomele parema positsiooni arendada oma gaasiturgu välistest teguritest sõltumatult.»

«Kui võtta arvesse kokkulepitud plaani rajada Poola-Leedu gaasiühendus ja Eesti-Soome gaasiühendus, tähendab Soome valitsuse otsus võimalust Balti riikide ja Soome gaasiturgude täiendavaks integreerimiseks,» lisas Michal.

«Turu toimimine annab investoritele kindluse uute gaasi tarneahelate investeeringute tegemiseks (näiteks LNG terminalid) ja loob võimaluse maagaasi kui keskkonnasõbralikuma kütuse kasutamise suurendamiseks kogu Balti-Põhjamaade regioonis, nagu näiteks merelaevanduses, maanteetranspordis või ka tööstusprotsesside sisendina.»

Mivchali sõnul on gaasi süsteemihalduri omandilise eraldamise teed minemas ka Läti, kus tänu Leetu rajatud Klaipeda LNG ujuvterminalile on kadumas Euroopa Liidu kolmanda energiapaketi raames antud erand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles