Elektritarbimine vähenes novembris kaks, tootmine 18 protsenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid
Elektriliinid Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti sisemaine elektritarbimine vähenes novembris eelmise aasta sama kuuga võrreldes kaks protsenti 716 gigavatt-tunnini ning toodang 18 protsenti 777 gigavatt-tunnini.

Toodangu langust mõjutas Eesti hinnapiirkonna mullusest madalam börsihind ning ülekandevõimsuste piirangud Eesti-Läti piiril, teatas võrguoperaator Elering.'

Eesti elektrisüsteem oli eelmisel kuul 64 protsendil tundidest ülejäägis ning 36 protsendil tundidest puudujäägis. Kuu kokkuvõttes ületas elektritootmine tarbimist 60 gigavatt-tunni ulatuses. Eestit läbinud elektri transiitvoog kasvas 29 protsenti, moodustades kokku 350 gigavatt-tundi.

Tootmine taastuvatest allikatest kerkis aastases arvestuses 13 protsenti. Toodangu kasvu vedas tuul, millest toodeti 48 protsenti rohkem elektrit kui mullu novembris. Tootmine hüdroenergiast ja biomassist langes vastavalt 19 ja 8 protsenti. Kokku moodustas novembrikuu taastuvenergiatoodang 130 gigavatt-tundi, millest 50 protsenti toodeti tuulest, 49 protsenti biomassist ning üks protsent hüdroenergiast. Taastuvatest allikatest toodetud elekter moodustas sisemaisest tarbimisest 16,5 protsenti.

Baltimaade elektribilansi defitsiit moodustas tänavu novembris kokku 670 gigavatt-tundi, kahanedes aastatagusega võrreldes kuue protsendi võrra. Selle aasta novembri puudujääk moodustas kolme riigi elektritarbimisest 30 protsenti. Baltimaade puudujäägist kaeti hinnanguliselt 55 protsenti impordiga Põhjamaadest ning 45 protsenti impordiga kolmandatest riikidest.

Põhjamaades püsis nii elektri tarbimine kui toodang ligikaudu eelmise aasta novembri tasemel. Toodang ületas tarbimist kahe protsendi võrra ning elektribilansi ülejääk ulatus 829 gigavatt-tunnini. Rootsis ja Norras oli toodang 11 protsendi võrra suurem kui tarbimine. Taanis ja Soomes kattis kodumaine toodang tarbimisest vastavalt 86 ja 80 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles