Läänemerest püüti maailma kalleim šampanja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel Läänemerest leitud šampanjapudelid.
Suvel Läänemerest leitud šampanjapudelid. Foto: SCANPIX

Šampanja, millest nüüd juttu tuleb, veetis Läänemere põhjas laevavraki lastiruumis enam kui 150 aastat. Ning läks üha paremaks.


Ekspertide hinnangul peaksid sel suvel akvalangistide poolt pinnale toodud 168 pudelit haruldast vahuveini olema maailma kalleimad. Pudeli hinnaks pakutakse üle 50 000 euro.

Eile said šampanja mekkimise võimaluse osaliseks ka veinidegusteerijad, kes märjukese otsemaid joogikõlblikuks tunnistasid. Üldiselt arvatakse, et enam vanemat šampanjat maailmas ei ole.

Rootsi šampanjaekspert Richard Juhlin kiitis joogi «väga tugevat, intensiivset lõhnabuketti» ning kandis ette, et täheldas muuhulgas kerget kukeseente ja pärnaõite aroomi.

Ahvenamaa saartele, mille vetest pudelid avastati, kukub aga müügi õnnestumisel sülle kopsakas summa. Seni on see poolautonoomne Soome territoorium peamiselt tuntud oma tollivabade alkoholiseaduste poolest, mis Stockholmist ja Helsingist «kärakakruiise» ligi tõmbavad.

Ahvenamaa valitsus kõike šampanjat korraga maha ei müü, vaid venitab kampaania mitme aasta peale, et maksimaalne kasum kätte saada.

Esimese pudeli oksjon toimub aastal 2011.

Seni kõige kallimalt mahamüüdud šampanjapudel on teadaolevalt 1928. aasta Krug, mille eest mullu Hongkongis 21 000 dollarit välja käidi.

Juhlin ütles, et kolmandiku päästetud pudelite sisu on siiski hukas, kuna merevett on sisse pääsenud. Ta kinnitas aga, et 40-50 pudelit on «kõrgeima kvaliteedi kraam».

Uurijad on teinud kindlaks, et šampanja on Prantsuse päritolu, villijateks Veuve Clicquot ja nüüdseks areenilt lahkunud Juglari bränd. See selgus korkide ja pudelite alusel.

Juhlini sõnutsi tuli välja, et Läänemere põhi on tipptasemel veinikelder: madal temperatuur, pimedus, vähe hapnikku. Ta lisas, et suurem väljakutse oli pinnaletoomisel, kuna rõhk muutus siis oluliselt.

Kõik pudelid korgitakse enne müüki korraks lahti, et sisu üle maitsta.

Šampanja avastanud sukelduja Christian Ekström mäletab esimese pudeli pinnaletoomist hästi.

«Poolel teel hakkas kork pealt ära tulema, pidin seda pöidlaga kinni hoidma. Kui ma maale jõudsin, arvasin ma, et nagunii on pudelis vaid merevesi. Aga kui me ta lahti korkisime, siis sai kohe selgeks, et tegemist on millegi erilisega.»

Uurijad kinnitavad, et Veuve Clicquot on pärit aastaist 1832-1844, Juglar valmis aga 1829. aastal – või isegi varem. Arvatavasti oli kuunar šampanjaga teel Soome kaudu Venemaale.

Prantsuse veinitootja Perrier-Jouet on varasemalt väitnud, et maailma vanim on nende 1825. aastakäigu šampanja.
Ekstrom ütles, et kuna laevavrakk kuulub Ahvenamaa omavalitsusele, siis nemad sukeldujatena šampanja müügist midagi endale ei saa. Samas on ta rõõmus, et leid kodusaartele kuulsust on toonud.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles