General Motors sai aktsiamüügist hiigelsumma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
General Motorsi peahoone Detroidis
General Motorsi peahoone Detroidis Foto: AP / Scanpix

General Motors sai lihtaktsiate avaliku esmaemissiooniga kokku 20,1 miljardit dollarit. Tegemist on ühe maailma suurima IPOga üldse, mis ühtlasi võimaldab USA valitsusel oluliselt oma osalust vähendada.


GMi päästeoperatsioonist on möödas üks aasta. USA rahandusministeerium kandis firmat välja aidates kahjumeid, kuid kuna aktsiahinnaks kujunes 33 dollarit ehk oodatust enam, võib valitsus tuleval aastal Detroidi autohiiglasest lõplikult välja tagurdada.

«General Motorsi IPO oli suurpäev mitte üksnes selle legendaarse firma, vaid kogu Ameerika autotööstuse jaoks,» ütles pressiteate vahendusel USA president Barack Obama.

«IPO abil vähendab valitsust oma osalust poole võrra, pidades oma sõna ja taganedes nimetatud investeeringust korrakohaselt ja ameeriklastest maksumaksjate õigusi silmas pidades.»

Ilmselt jätab USA valitsus enda kätte praeguse seisuga 33,3 protsenti GMist.

Täna saab aktsiatega New Yorgi ja Toronto börsil juba kaubelda, müügitegevus tõotab tulla vilgas, kuna riskifondid ja teised kiired edasimüüjad üritavad ruttu kasumit teenida.

Väga suur rikkust neile aga ilmselt sülle ei kuku, kuna aktsiaid müüdi varem väljakäidud 26-29 dollarist kallimalt, ka nende kogust tõsteti viimasel hetkel 365 miljoni juurest 478 miljoni peale.

«Eriti kõrgeks hindu järelturul kruttida ei õnnestu,» ennustas üks tehinguga seotud investeerimispankur.

Lihtaktsiate kujul tõi IPO sisse 15,8 miljardit, konverteeritavate eelisaktsiate näol aga 4,35 miljardit dollarit.

Kanada valitsus vähendas oma osalust 11 protsendilt veidi alla 10 protsendi peale.

Mullu aitas USA valitsus GMi kokku 49,5 miljardi dollariga. IPO kaudu saab rahandusministeerium ligikaudu 12 miljardit dollarit. Aasta alguse poole maksis autotootja tagasi 6,7 miljardit dollarit laenuraha.

Tehingule lähedalseisvate allikate sõnutsi on GMi uuteks aktsionärideks enamjaolt USA avatud investeerimisfondid. Ligikaudu 10 protsenti aktsiatest jagus ka välismaistele investoritele, mis on IPO kohta madal protsent.

Väidetavalt on arvestatavaks uueks aktsionäriks Kanada pensioniplaani investeerimisosakond.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles