Merkeli liitlasi on ehmatanud Brexiti väljavaate reaalsus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa liidukansler Angela Merkel ja Suurbritannia peaminister David Cameron vestlemas novembris Türgis Antalyas tippkohtumisel.
Saksa liidukansler Angela Merkel ja Suurbritannia peaminister David Cameron vestlemas novembris Türgis Antalyas tippkohtumisel. Foto: AP

Angela Merkeli erakonnakaaslased väljendavad kasvavat kohkumust väljavaate peale, et Suurbritannia Euroopa Liidust välja astub. Ühe rahvaesindaja nägemuses kujutab peaminister David Cameroni kavandatud referendum endast «eksistentsiaalset riski» Euroopale.

Olukorras, kus Euroopa liidrid valmistuvad arutama homme algaval Brüsseli tippkohtumisel brittide üleskutset Euroopa Liit ümber teha, tuntakse kantsleri kantseleis muret, et Cameron läheb oma nõudmistega liiga kaugele, ütles üks Saksa valitsusametnik.

Teine samuti anonüümsust palunud ametnik kardab, et mis iganes järeleandmisi Cameron Euroopa Liidult ka välja ei kaupleks, ei piisaks sellest Euroopa Liidu suhtes skeptiliste valijate ümberveenmiseks saareriigis, kirjutab Bloomberg Business.

«Valitsusjuht ei tohiks iial seada oma maad ega Euroopat eksistentsiaalse riski olukorda mistahes ohu tõttu,» ütles eile Norbert Röttgen, Merkeli erakonna esindaja Saksa parlamendis ja sealse välisasjade komisjoni esimees. «Ma tõesti arvan, et referendum läheb hästi, aga alati võib esineda õnnetusi.»

Teine kõrge kristlik demokraat Günther Krichbaum ütles, et Cameron ei tohiks mistahes diili puhul arvestada ühegi muutusega Euroopa Liidu lepetes.

Briti peaminister üritab Euroopa Liidult oma rahvale volitusi tagasi saada ning taotleb tugevamat kaitset Suurbritannia huvidele. «Väljuda või jääda» referendumi kavatseb Cameron korraldada hiljemalt 2017. aasta lõpuks.

Teadaolevalt ootab Cameroni homme Brüsselis vaenulik vastuvõtt. Nagu ütlesid neli erineva riigi diplomaati, lükkavad Euroopa Liidu liidrid ilmselt tagasi Cameroni plaani panna Euroopa Liidust tulevad migrandid neli aastat ootama, enne kui nad kvalifitseeruvad Briti sotsiaalabile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles