Katku tõrjuvad jahimehed on küttinud 18 665 metssiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga
Metssiga Foto: Küllike Rooväli

Jahimehed on detsembri alguse seisuga küttinud sigade Aafrika katku (SAK) tõkestamise ühe meetmena 18 665 metssiga ehk 63 protsenti ettenähtud mahust.

Aruandest selgub, et küttimiskohustuse täitmise võimekus jaguneb maakondade vahel jätkuvalt üsna ühtlaselt, teatas teisipäeval BNS-ile keskkonnaameti pressiesindaja. Vaid Saaremaa eristub teistest piirkondadest suure küttimisvõimekusega, olles kogu mahtu ühe protsendi võrra ületanud.

Keerulisem on pressiesindaja teatel olukord sigade SAKi levikualale jäävatel Põlva-, Viljandi- ja Võrumaal, kus on sigu kütitud veidi alla poole ettenähtud limiidist.

«Arvestades SAKi leviku tõkestamise vajadust, tuleb kiita jahimehi, kes mõistavad metssigade arvukuse vähendamise vajadust ka neis jahipiirkondades kuhu katk veel jõudnud ei ole,» lausus keskkonnaameti metsaosakonna juhataja Jaanus Kala.

Veterinaar- ja toiduameti labori andmetest selgub, et alates 2015. aasta algusest on uuritud 8041 metssiga sigade aafrika katku suhtes; neist positiivse proovi andsid 874 siga. Kõige enam on nakatunud sigu leitud Põlvamaalt.  

Küttimismahu suurendamise eesmärk on tagada metssigade asurkonna arvukuse vähenemine, mis peab kaasa aitama taudi leviku tõkestamisele. Küttimismahtude realiseerimise tulemusena oodatakse, et kevadel 2016 oleks sigade asustustihedus kolm isendit 1000 hektari kohta.

Kokku peavad jahimehed tänavu küttima 29 608 metssiga ja selleks on aega järgmise aasta 31. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles