Euroopa automüük kasvas novembris eriti hoogsalt

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Automüük.
Automüük. Foto: SCANPIX

Juba 27 kuud järjest Euroopa Liidus kasvanud uute autode registreerimine hoogustus eriti novembris, mil automüük kasvas läinud aasta sama kuuga võrreldes koguni 13,7 protsenti.

Euroopa autotootjate liidu ACEA statistika kohaselt müüdi ELi riikides novembris üle miljoni uue sõiduauto. Enim, ligi veerandi, kasvas müük suurematest turgudest Hispaanias ja Itaalias. Müük kosus hoogsalt veel Prantsusmaal (11,8 protsenti) ja Saksamaal (8,9 protsenti); Ühendkuningriigis jäi kasv tagasihoidlikumaks (3,8 protsenti).

Suurimaid kasvuprotsente näitasid ELis Rumeenia (+41,5), Küpros (+37,3) ja Bulgaaria (+33,5). ELi mittekuuluvas Islandis automüük aga peaaegu et kahekordistus mullusega võrreldes.

Eesti oli aga üks kahest ELi liikmesriigist, kus uute sõiduautode müük novembris langes, seda võrreldes mulluse novembriga koguni viiendiku. Kui mullu müüdi novembris ligi kaks tuhat autot, siis tänavu poolteist tuhat. Automüügis on Eestile kannule jõudmas lõunanaabrid Läti ja Leedu, kus müüdi novembris vastavalt 1138 ja 1438 autot ning müük kosus vastavalt 12,1 ja 24,2 protsenti.

Lisaks Eestile kahanes uute autode müük aastavõrdluses veel Luksemburgis - 2,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles