USA hakkab peatselt taas toornaftat eksportima

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankerid New Jersey osariigi Bayonne'i linna naftarafieeerimistehase kai ääres laadungit ootamas.
Tankerid New Jersey osariigi Bayonne'i linna naftarafieeerimistehase kai ääres laadungit ootamas. Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

USA naasmine ligi 40 aastase pausi järel toornaftat eksportivate riikide sekka on saamaks tõsiasjaks - laiaulatusliku maksusoodustuste ja toetuste paketi ühe osana arutab kongress ka toornafta ekspordile kehtestatud keelu tühistamist.

Kokkuleppele ollakse juba väga lähedal, vahendab Bloomberg. Agentuuri teatel on praegu küsimus tuule- ja päikeseenergia tootjate maksusoodustuste pikendamises, mida demokraadid vastukaaluks ekspordikeelu tühistamisele nõuavad.

Läbirääkimised käivad, kui pikaks perioodiks peaksid taastuvenergia tootjate soodustused alles jääma ja mis pärast nende lõppemist saab, rääkis Bloombergile ühe senaatori nõunik.

Ekspordikeelu tühistamine, mida kongress on tänavu edutult juba kaks korda arutanud, võib tulla ka hääletusele kolmapäeval koos suurema seaduseelnõude paketiga. Selles paketis on aga muu hulgas ka laste arvu pealt saadava tulumaksusoodustuse indekseerimine, mille osas seni konsensus puudub. Kui suuremas paketis kokkuleppele ei jõutagi, võidakse ekspordikeelu tühistamist hääletada vaid koos taastuvenergia maksusoodustuste pikendamise eelnõuga.

USA kongress kehtestas toornafta ekspordile keelu 1973. aasta araabia maade naftaembargo tulemusel, mis lõi kodumaisel turul üles kütusehinnad. Keeld on olnud kasulik USA rafineerijatele, kes on olnud kodumaal sestpeale monopoolses seisundis. Keelu kaotamine tähendaks neile ilmselt vähenevat kasumit, kuid võib USA turul kaasa tuua ka kõrgema kütuse hinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles