Soomlased ehitasid maailma esimese LNG küttel jäämurdja

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome uus jäämurdja Polaris.
Soome uus jäämurdja Polaris. Foto: arctech.fi

Helsingis Arctechi laevaehitustehases sai Soome riigifirma Arctia Shippingu tellimusel valmis maailma esimene veeldatud gaasi (LNG) kütusena kasutav jäämurdja.

110 meetrit pikka ja 24 meetrit lai alus sai reedesel ristimistseremoonial nimeks Polaris. Jäämurdja on mõeldud tegutsema Läänemeres; see suudab peatumata murda 1,6 meetri paksust jääd ning sel on lisaks ka naftareostuse tõrjumise varustus.

Laev võib kasutada kütusena nii veeldatud gaasi kui ka diislikütust. Tootjatehase kinnitusel on Polaris maailma kõige keskkonnasõbralikum jäälõhkuja.

Uue jäämurdja veeskamine on plaanis pärast jõule.

Polaris on Arctia Shippingu üheksas jäämurdja ning ühtlasi esimene osa ettevõtte suurejoonelisest miljard eurot maksvast kogu flotilli moderniseerimise programmist. Aastaks 2029 tahetakse välja vahetada kõik laevad. Polarise eeldatav eluiga on 50 aastat.

Lisaks Polarisele ehitab Arctech viit jäämurdjat, mis kõik on tellitud Vene turule. Laevaehitustehase tellimuste raamat on ülejärgmise aastani täidetud, sel on palgal 550 töötajat.

Arctech läks mullu täielikult Vene ettevõtte USC omandusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles