Börsielektri hind langes novembris

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) andmetel langesid novembris elektri börsihinnad Balti, Soome ja Taani hinnapiirkondades, teatas võrguoperaator Elering.

Eesti hinnapiirkonna keskmine hind langes novembris 5,98 protsenti 32,88 eurole megavatt-tunni eest, Soomes aga 5,23 protsenti 31,74 eurole megavatt-tunni eest.

Läti ja Leedu hinnapiirkondades langesid hinnad võrreldes oktoobrikuuga ligi 19 protsenti ehk megavatt-tund odavnes üle kümne euro keskmiselt vastavalt 45,76 ja 45,84 euroni. Seega oli hind Lätis ja Leedus pea 13 eurot kõrgem võrreldes Eestiga.

Eesti-Soome võimusvoog oli päev-ette tehingute põhjal suunatud 704 tunnil Soomest Eesti suunas ja 16 tunnil vastupidi. Turule kauplemiseks antud võimsusest kasutati Soome-Eesti suunal ära 55 protsenti, sealjuures oli ülekandevõimsus sajaprotsendiliselt kasutatud 65 tunnil.

Eesti-Läti vaheline võimsusvoog oli novembris 713 tunnil suunatud Läti suunas ning seitsmel tunnil vastupidi. Eesti ja Läti vahelisele turule antud ülekandevõimsusest kasutati ära 96 protsenti ning ühendus oli maksimaalse ülekandevõimsuse ulatuses koormatud 607 tunnil.

Süsinikdioksiidi emissioonikvootide hinnad, mis elektri tootmishinnale mõju avaldavad, jätkasid novembris tõusu. Kuu keskmine hind oli 8,52 eurot tonni kohta, madalaim 8,31 ja kõrgeim 8,67 eurot ühe tonni kohta.

Novembri viimase kauplemispäeva tehingute põhjal Nasdaq OMX Commodities turul võib detsembrikuu keskmiseks elektrihinnaks NPS Eesti hinnapiirkonnas kujuneda 31,5 eurot ja 2016. aasta esimese kvartali hinnaks 30,8 eurot megavatt-tunni kohta, prognoosis Elering.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles