Ida-Virumaa töötukassa kaevurite koondamisest: saame hakkama!

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa
Töötukassa Foto: Toomas Huik

Ida-Virumaa töötukassa osakonna juhataja Anneki Teelahk nentis Eesti Energia 150 kaevuri koondamise plaani kommenteerides, et viimasel aastal on Ida-Virumaal toimunud hulgaliselt koondamisi, kuid lisas, et palju on juurde tulnud ka uusi töökohti.

Teelahk kirjeldas, kuidas ta oli ise 12 aastat Eesti Energia kaevanduste personalijuht ning kui tema sinna tööle läks, siis oli töötajaid 7500, aga kui lahkus, siis vaid 3000. «Selles mõttes midagi eriskummalist selles koondamises ei ole – võetakse kasutusele üha uusi tehnoloogiaid ja vaja läheb vähem töötajaid,» rääkis ta.

Kuigi inimese jaoks on koondamine alati raske, siis andis ta lootust, et kui üks sulgub, siis avaneb teine. Kaevandusest koondatakse peamiselt oskustöölisi ja ka kõige rohkem tööpakkumisi on Ida-Virumaal just oskustöölistele. Lisaks on just täna Teelahkil kohtumine Viljandi tööandjatega, kes on otsustanud Ida-Virumaalt oskustöötajaid värvata.

Ta tõi näiteks, et kui Nitroferdist koondati 460 töötajat, siis suur osa neist olid pensionärid ja nende juurde jõudis suvel arvele vaid 150 inimest. Tänaseks on neid arvel veel vaid 52.

Ainuüksi läbi töötukassa on Ida-Virumaal praegu pakkuda 318 ametikohta ning tulemas on mitmed töömessid. Üks piirkonna perspektiiv on Teelahki sõnul tööstuspargid, kuhu on uusi töökohti tulnud sadu ja tulemas veelgi.

Ta nentis, et töötute arv on piirkonnas praegu suur – 6347, mida on sama palju kui aasta tagasi. Kuid kaks aastat tagasi oli neid 8000 ja neli aastat tagasi 10 000. «Ülbe on öelda, et Ida-Virumaa on harjunud, aga põhimõtteliselt me saame sellega hakkama,» ütles Teelahk.

Kaevuri töö on Teelahki sõnul tõepoolest spetsiifiline, aga samas on neil näiteks sageli mitu lisaeriala ning mitmete tõstukite load. Küll aga võib keeruliseks samaväärse palgaga töö leidmine, kuna kaevurite palk on Eesti keskmisest oluliselt kõrgem.

Eesti Energia teatas täna, et 2016. aasta jooksul väheneb Eesti Energia Narva karjääri koosseis ligi 150 töötaja võrra. Ümberkorraldused on ettevõtte teatel vajalikud madalate hindade tõttu energiaturgudel, millele ei prognoosita kiiret taastumist ning mis nõuavad Eesti Energialt üha suuremat efektiivsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles