Keskpank: Soome jääb euroala punaseks laternaks

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome keskpank.
Soome keskpank. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Soome keskpanga täna avaldatud majandusprognoosi kohaselt jääb Soome majanduskasv lähiaastatel kõvasti alla euroala keskmisele. Ekspordi märkimisväärset elavnemist pole Suomen Pankki prognoosi põhjal oodata ja majanduse peab kasvule vedama sisetarbimine.

Tänavu kahaneb Soome sisemajanduse kogutoodang (SKT) keskpanga hinnangul 0,1 protsendi võrra. Järgmisel aastal ootab Suomen Pankki 0,7 protsendist ja ülejärgmisel üheprotsendist kasvu.

Soome eksportturgude ja ekspordi areng on olnud varem ennustatust aeglasem, seega pole väliskaubandusest majanduse tõusule vedamisel suurt abi olnud, tõdevad panga analüütikud.

Nüüd aga kasvavad Soomele tähtsad Euroopa ja USA turud päris kiiresti ning rahatrükk on toetanud hindade stabiilsust ja euroala kasvu. Investeeringute lisandumine euroalal peaks 2016. aastal Soome eksporti elavdama.

Samas aga ei püsi Soome eksport panga hinnangul turgude kasvu tempos. Kiire elavnemise eeldused, mida varasematel kasvuperioodidel on nähtud, on seekord puudu.

Seega jääb majanduskasvu veduriks peamiselt kodumaine tarbimine. Soome majapidamiste tulud on majanduslanguse aastatel kasvanud ja ehkki sisetarbimine suureneb vaevaliselt, on sellestki majanduskasvu ülalpidamise juures abi, tõdeb pank.

Samas raportis märgib Suomen Pankki ära aga hulgaliselt probleeme. Näiteks on riigivõla jätkuv kasv pangale muret tekitav. Riigieelarve on defitsiidis juba kuuendat aastat järjest, avaliku sektori võlg ulatub juba 68 protsendini SKTst, ja ületab 2017. aastaks kahekordselt 2008. aasta taseme.

Lisaks avalikule sektorile on defitsiidis ka kodumajapidamised; seda defitsiiti on siiani tasakaalustanud ettevõtlussektori ülejääk, mis on omakorda tulenenud kehva majandusolukorra tõttu tehtud vähematest investeeringutest. Kuid tootmispotentsiaal kuivab kokku ja kogu majandus on võlakriisi serval, hoiatab pank.

Tootlikkuse kasvu pärsib aga tõik, et hoolimata vähenenud ekspordist, languses majandusest ja deflatsioonist on Soome tööjõukulud kasvamas kiiremini kui mujal euroalal. Kasvu tõukab tagant parasjagu kehtiv tööturukokkulepe.

«Soome majanduse väljavaadet rõhuvad tööstuse reorganiseerimine, nõrgenenud konkurentsivõime tootmiskulude osas ja tööealise elanikkonna kahanemine,» ütles panga president Erkki Liikanen täna ajakirjanikele prognoosi tutvustades.

«Suunamuutus on vältimatu, see vajab sihikindlat tegutsemist,» lisas ta.

Liikaneni sõnul on töö hind Soomes tõusnud kiiremini kui kaubanduspartneritel. «Soome vajab meetmeid, millega paraneks märkimisväärselt konkurentsivõime tootmiskuludes,» ütles ta. «Nii suudame tagada kindlustunde ja parandada majanduse kasvuväljavaadet ekspordi ja investeeringute kasvades.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles