Uus seadus lihtsustab väikeettevõtjate elu

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeettevõtete aruandluskohustus väheneb.
Väikeettevõtete aruandluskohustus väheneb. Foto: SCANPIX

Riigikogu võttis 65 poolthäälega vastu seaduse, mis määratleb ära mikro- ja väikeettevõtjad ning keskmise suurusega ja suurettevõtjad. Samuti võimaldab seadus mikro- ja väikeettevõtjatel esitada senisest lühem majandusaasta aruanne.

Valitsuse algatatud raamatupidamise seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seadus (65 SE) kaasajastab arvestusala õigusraamistikku ning viib selle kooskõlla Euroopa Liidu õigusega. Seadus annab selged kriteeriumid, kes on mikroettevõtja, väikeettevõtja, keskmise suurusega ettevõtja ja suurettevõtja ning mis on väike konsolideerimisgrupp, keskmise suurusega konsolideerimisgrupp või suur konsolideerimisgrupp.

Samuti annab seadus võimaluse mikro- ja väikeettevõtjatel esitada senisest lühem majandusaasta aruanne. Seaduse järgi koosneb mikro- ja väikeettevõtja raamatupidamise aastaaruanne vähemalt kahest põhiaruandest (bilanss, kasumiaruanne) ning lisadest. Nii ei pea mikro- ja väikeettevõtjad enam esitama näiteks tegevusaruannet.

Seaduse seletuskirja kohaselt õnnestub nii vähendada Eesti ettevõtjate halduskoormust ilma, et sama ajal kahjustuks ettevõtluskeskkonna usaldusväärsus ja läbipaistvus.

Seaduse poolt hääletas 65 saadikut, vastu oli 5 ning üks saadik jäi erapooletuks.

Seadus jõustub 1. jaanuaril 2016, kaks paragrahvi 1. veebruaril 2016 ja mitmed 1. jaanuaril 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles