Leht: Sports Direct hiilib isegi miinimumpalga maksmisest alatute võtetega kõrvale

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sportsdirecti kauplus.
Sportsdirecti kauplus. Foto: SCANPIX

Eestiski populaarne Briti sporditarvetekett Sports Direct on sattunud kodumaal skandaali, kuna The Guardiani läbi viidud uurimistöö andmetel kärbib ettevõte karmide karistuste abil niigi miinimumpalka saavate töötajate töötasusid.

The Guardiani raporti järgi väldib Sports Direct mitmete meetodite abil hooajatöölistele miinimumpalga maksmist. Näiteks peavad laotöölised iga vahetuse lõpus läbima põhjaliku, 15 minutit kestva läbiotsimise, mille ajakulu eest neile ei maksta; samuti on neile määratud suured trahvid isegi minutilise tööle hilinemise eest.

Selle tulemusena teenib suur osa töötajaskonnast tunnis 6,50 naela või vähem, samas kui kohustuslikuks miinimumpalgaks on 6,70 naela tunnis. Guardiani hinnangul säästab see Briti suurettevõttele miljoneid naelu aastas, kuid seda riigi kõige vaesemate töötajate arvelt.

Sports Directi kritiseeriti hiljuti meedias ka ettevõtte Derbyshire´is asuva hiigellao kehvade töötingimuste tõttu. Lisaks puudustega töökeskkonnale on 80 protsenti seal töötavatest inimestest palgatud nn nulltunni lepinguga (inglise keeles zero hour contract), mis tähendab, et tööandja ei pea töövõtjale garanteerima teatud hulga töötundide olemasolu, nagu tavalise töölepingu puhul, vaid saab teda rakendada vaid endale sobivatel aegadel. Teisisõnu - tööandja ei ole kohustatud töövõtjale tööd pakkuma, kuid töövõtja on kohustatud lepingu järgi tööandjale sobival ajal ja sobiva kestusega tööd tegema.

Lisaks väljamakstava palgaga seotud probleemidele ei ole ka tingimused Sports Directis Guardiani raporti andmetel just eriti töötajasõbralikud.

Näiteks pragatakse laotöölistega läbi kõlarisüsteemi, kui nende töötempo ei ole kohalikule juhtkonnale sobiv. Samuti on paika pandud spetsiaalne kuuest hoiatusest koosnev trahvisüsteem. Kui tööline suudab kuue kuu jooksul koguda kuus nn musta märgi nime kandvat hoiatust, ootab teda vallandamine.

Musta märgi saamiseks ei tule aga eriti palju vaeva näha: näiteks karistatakse sellega töötajaid, kes on pikka aega haiguslehel olnud; töötajaid, kes «teevad vigu»; töötajaid, kes on liiga pikalt tualetis, töötajaid, kes «raiskavad aega»; töötajaid, kes räägivad kolleegidega liiga palju; töötajaid, kes «lollitavad» tööpostil; töötajaid, kes räägivad laohoones mobiiltelefoniga.

Lisaks kõigele on ettevõte loonud ka nimekirja 802 riidebrändist, mida töövõtjad ei tohi tööl kanda.

Sports Direct ei soovinud Guardiani poolt esitatud süüdistusi pikemalt kommenteerida, väites ainult, et need sisaldasid «mitmeid ebatäpsusi».

Sports Direct 1982. aastal tänaseks Suurbritannia rikkaimate inimeste hulka kuuluva Mike Ashley loodud ettevõte. Tema varanduse väärtuseks hindab Forbes 4,9 miljardit dollarit. Mullu teenis ettevõte 2,7 miljardi naela suuruse käibe juures 180 miljonit naela kasumit, tänavu oodatakse nende näitajate olulist kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles