Oviir tahab koondada ettevõtjate tugiorganisatsioonid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlusminister Liisa Oviir
Ettevõtlusminister Liisa Oviir Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtlusminister Liisa Oviir algatab erialaliitude ettepanekute põhjal ettevõtluse tugiorganisatsioonide koondamise.

Majandusministeeriumi teatel leidsid ettepanekuid saatnud organisatsioonid ja ettevõtjad, et toetavaid asutusi tuleb koondada, nende rollijaotust paremini korraldada ning anda neile suurem vastutus.

Oviiri sõnul on ministeeriumi eesmärk struktuuri revideerimisel suurema selguse ja sünergia loomine ning dubleerimise ja asendustegevuse vähendamine.

«Ma ei ütle täna seda, mitu asutust võiks olemasolevate asemele luua, kuid leian, et mõistlik on eraldada sarnased funktsioonid ning need seejärel üheks organisatsiooniks liita,» ütles Oviir ministeeriumi pressiteate vahendusel.

Oviiri sõnul on Eestis trobikond organisatsioone, mis ühel või teisel moel peaksid toetama ettevõtluse arengut – alustades EASist ja lõpetades PRIAga. «Omal moel on nad kõik vajalikud, aga nii kirju pilt ei saa olla lõpuni efektiivne ega mõistlik. Ei ettevõtlike inimeste, ei klientide nii-öelda kasutusmugavuse seisukohast ega ka riigi rahakoti seisukohast.»

Oviiri sõnul võiks arendustöö, millega praegu tegelevad EAS, Arengufond ja Archimedes olla koondatud ühte organisatsiooni. Euroopa Liidu fondide toetusi vahendavad EAS, KredEx, PRIA ja KIK, aga edaspidi võiks Oviiri sõnul olla üks keskne koht, kuhu ettevõtja toetuse saamiseks pöördub.

«Koondame neid asutusi, kelle vahetu klient on ettevõte,» ütles Oviir. «Mõistlik on klienditeenindust pakkuda ühe asutuse kaudu selle asemel, et ettevõtet erinevate uste taha saata.»

«Lihtsalt klotside liigutamisel pole mõtet – teemale tuleb läheneda kõigi tugiorganisatsioonide üleselt lähtudes eelkõige ettevõtja huvist ja riigi soovist ettevõtlust arendada.»

Riigiasutuste ühendamine aitab ministri sõnul vähendada ka ettevõtete halduskoormust ning kokku hoida nii riigi kui ka ettevõtete kulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles