Nigeeria otsustas toota 80 protsenti autodest kohapeal

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria kiirabi.
Nigeeria kiirabi. Foto: SCANPIX

Aastaks 2023 kavatseb Nigeeria tõsta kohaliku autotööstuse osakaalu riigis 80 protsendi peale, et vähendada importi ning mitmekesistada naftal rajanevat majandust.

Hetkel impordib Aafrika rahvarohkeim riik «ligi 100 protsenti» sõidukitest, ütles Bloomberg Businessile sealse riikliku autotööstuse nõukogu direktor Luqman Mamudu ja selgitas, et eelseisva viie aastaga kavatseb Nigeeria panna kokku 500 000 sõiduriista aastas, andes tootmislitsentsi 36 ettevõttele.

Mullu veeres Nigeeria koosteliinidelt välja vaid 10 000 autot.

Teiste seas kasvatavad praegu Nigeerias tootmisvõimsust Honda, Nissan, Ford ja Hyundai, aga ka kohalikud autotootjad.

President Muhammadu Buhari on tõotanud mitmekesistada Nigeeria naftast sõltuvat majandust, mis on toornafta hinna langedes kannatada saanud. Prognooside kohaselt kukub majanduskasv tänavu mulluselt 6,3 protsendilt 3,2 protsendi peale – aeglaseim kasv alates aastast 1999.

Kohalike vaatlejate arvates võib autotootmise eesmärke pärssida puudulik elektrivarustus ja raudteevõrk. «See on soovmõtlemine,» ütles Economic Associatesi tegevjuht Ayo Teriba Lagosest. «Kui [autode] osad tuleb vedada kohale veoautodega ja mitte rongiga, ei ole konkurentsivõimest juttugi.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles