Ajalehe ekslik säuts tekitas maailma börsidel suure segaduse

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Twitteri logo telefonkabiinil New Yorgi aktsiabörsi kauplemissaalis.
Twitteri logo telefonkabiinil New Yorgi aktsiabörsi kauplemissaalis. Foto: Richard Drew / AP

Maineka ärilehe Financial Times säuts Twitteris tekitas neljapäeval maailma börsidel suure segaduse, kuna ajaleht teatas ekslikult, et Euroopa Keskpank otsustas intressimäära mitte muuta.

Financial Timesi säuts ilmus kümme minutit enne kauaoodatud otsust @FTMarkets konto kaudu: «Euroopa Keskpank jätab intressimäärad šokeeriva otsusena muutmata» («ECB leaves rates unchanged in shock decision»), vahendab AFP.

Suurem osa analüütikuid ootas aga, et EKP lõdvendab oma rahapoliitikat ja märk, et seda ei juhtu, pani nad eurole tormi jooksma. Paari minuti jooksul tõusis euro kurss seitsme kuu madalamalt tasemelt 1,0542 USD kõrgemale kui 1,06 USD. Aktsiaturgude päevatõusud kadusid ja eurotsooni võlakirjade hinnad tõusid.

Kuigi säuts ja artikkel kustutati paari minuti jooksul, olid seda jõudnud refereerida juba teised uudisteagentuurid, nagu Bloomberg, mida jälgivad rahamaailmas tegutsevad inimesed väga tähelepanelikult.

Nende minutite jooksul jõuti teha miljardite dollarite väärtuses tehinguid. Kui EKP lõpuks teatas, et nad tõepoolest langetavad intressimäära -0,3 protsendini, siis pidasid analüütikud seda siiski väheseks ning euro kurss tõusis veelgi – 1,09 USDni.

Analüütikute sõnul tekitas Financial Timesi säuts turgudel palju segadust. Financial Times selgitas, et tegemist oli ühega kahest ette valmis kirjutatud artiklist EKP võimaliku otsuse kohta. Toimetaja vea tõttu avaldati vale artikkel. Automaatse süsteemi tõttu avaldus viide artiklile kohe ka Twitteris. Ajaleht teatas, et kahetseb sügavalt juhtunud tõsist viga ja vaatab üle oma töökorralduse, et sellist viga enam kunagi ei juhtuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles