Skandaalne Facio Ehitus läheb puhta lehena uuele ringile

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facio Ehituse silt.
Facio Ehituse silt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Facio Ehitus on surnud, elagu Facio Ehitus! Just nõnda võib kokku võtta skandaalse ehitusettevõtte van­gerduse, millega Facio Ehitusest sai AS Räga ja sellest pooldus uus Facio Ehitus.

Vana Facio Ehituse ehk Rägaks ümber nimetatud ettevõtte varad lähevad jagunemiskava tulemusena äsja registreeritud uuele Facio Ehitusele. Võlad aga jäävad vanasse Facio Ehitusse, nii vähemalt kinnitasid eile veendunult Räga võlausaldajad.

Arvestades kogemusi Facio Ehitusega, puuduvad neil meestel illusioonid. See firma on jätnud endast koos «külmade arvetega» maha makseraskustes ja ka pankrotistunud alltöövõtjaid.

Fiktiivsed arved

Võlgu on Rägal miljonites kroonides. Kõige krooniks on maksu- ja tolliameti maksuotsus, mille järgi peab Räga riigile tasuma kinnitamata andmetel umbes kümme miljonit krooni.

Räga vaidlustas selle otsuse ja kohtumäärusega peatati ka summa sissenõudmine, aga uus istung tuleb 9. detsembril. Maksuotsuse taustaks on fiktiivsed arved, mida firma lasi oma kohustuste vähendamiseks riigi ees erinevate äriühingute nimel esitada.

Facio Ehituse koduleheküljel pole Rägast enam juttugi, ka uue Facio Ehituse tarbeks polnud sellel vaja suuri muutusi läbi viia.

Praegugi Räga nõukogus istuv Igor Zubets on uues Facios juhatuse liige. Vana Facio juhatuse liikmed Riho Kalve ja Toomas Kaaret jätkavad ka uues samas ametis. Nõukogu liikmed on mõlemas firmas Kaido Saveljev ja suuromanik Toomas Tromp. Üks uus inimene ehk Peeter Sooväli on siiski nõukogusse juurde toodud. Tema oli varemgi ehitusala asedirektor.

Mõlema Facio Ehituse juhatuse liige Kaaret ütles, et otsus jagunemiseks tehti juba juunis. «Eelmisel nädalal tehti lihtsalt kanne äriregistrisse,» selgitas ta.

Kaareti sõnul läksid ehitustegevusse puutuvad ja likviidsed varad üle uude Facio Ehitusse. Küsimusele, kas võlad jäävad Rägasse, vastas mees eitavalt.

Faciot tegema

«Rägasse jäi kohtuvaidlus maksu- ja tolliametiga,» lausus ta. «Rohkem sinna sisuliselt midagi ei jäänudki. Tegime seda selleks, et see kohtuvaidlus ei segaks meie põhitegevust.»
Seni asuvad vanad võlad Krediidiinfo andmeil Räga all. Kaareti sõnul on aja küsimus, kuidas see paika loksub.

Eelmisel nädalal otsustas ehitusettevõtjate liit Räga enda ridadest välja visata. Liidu tegevjuht Indrek Peterson vastas küsimusele, kas uus Facio Ehitus võib taas liitu astuda, et selle tõenäosus on väike.

«Ega see kõige loomulikum ei tundu, et kõigepealt kaotatakse ettevõtte nimi ära ja siis sünnib selle vana ettevõtte nimega taas uus ettevõte,» lausus ta.
Kas sellise taktikaga on võimalik Eesti ehitusturul edasi tegutseda?

«Me arvame, et ega see ei saa olla pikaajaline tegevus,» lausus Peterson. «Aga kui juriidiliselt on kõik korrektne, siis võib tekkida olukord, kui hankijal puudub võimalus öelda «ei».»

Tänavu mais võttis ehitusettevõtjate liit vastu liikme hea käitumistava, ja see loob võimaluse Facio Ehituse riigihangetelt välja puksimiseks. See tähendab, et kui on rikutud oluliselt erialaliidu käitumistava reeglistikku, võib hankija kasutada seda argumendina pakkuja hankemenetluselt kõrvaldamiseks.

Räga liidust väljaheitmisega on firmale Petersoni sõnul sisuliselt selline hinnang ka antud.

Räga ehk endine Facio Ehitus pole siiski sugugi ainus ehitusettevõte, mis on selle majandusvaldkonna mainele pleki jätnud. «Tahaksime tagada seda, et ükski inetus ei jääks karistamata,» lausus Peterson.
Ühe paljudest Räga võlausaldajatest, OÜ Futurtek juhataja Tavo Uibu ei imestanud partneri järjekordse vangerduse üle. «Ega rahva suus ei levi ilmaasjata ütlus «faciot tegema»,» ütles ta.

Futurteki nõue pärineb aasta algusest. «Rentisin neile ehitustehnikat, mille eest nad pidasid mõistlikuks mitte maksta. Nad apelleerisid sellele, et lepingule on alla kirjutanud keegi, kes nende ettevõttes väidetavalt üldse ei tööta,» rääkis Uibu.

«Minu tehnika oli seal mitu-mitu kuud ja see allkirjaandja töötas kogu aeg Facio Ehituses. Eelnevad rahad tulid ilusti, aga mingi hetk raha lakkas tulemast. Järsku selle mehe allkiri enam ei kõlvanud,» lisas Futurteki juhataja.

Uibu uuris tagantjärele, kus see allkirjaandja ikkagi töötas, ja selgus, et see mees töötas ühes teises, praeguseks pankrotistunud ja samuti hulga külmi arveid maha jätnud Facio Enviro nimelises firmas.

Ehitamine kui looming

Sarnast skeemi kirjeldas samuti Räga võlausaldajat esindava Proinkasso töötaja Ainar Arak. «Seda juttu, et võlad lähevad uude Facio Ehitusse, aetakse ajakirjandusele,» lausus ta.

Proinkasso klient vedas Araku sõnul Facio Ehitusele umbes miljoni krooni ulatuses killustikku ja raha jäi saamata.

«Nüüd nad väidavad, et autod ei ole mingit killustikku toonud ja projektijuht, kes tellimuse esitas, ei ole nende juures üldse töötanudki. Aga tema juhtis seal Antslas kogu ehitustegevust ja juhatas koosolekuid,» rääkis Proinkasso esindaja.

Araku sõnul käiakse praegu kohut. «Aga esimene istung toimub alles tuleval aastal ja nagu näha, võivad vahepeal juhtuda igasugused asjad,» lausus ta.

Samuti Räga võlausaldajate sekka kuuluva ASi Floorin juhatuse esimees Arvi Mägin avaldas arvamust, et Facio Ehitus on näide, kuidas ei tohiks Eesti ehitusturul käituda.

«Ka ehitus on looming, ja paljud kokkulepped, mida tehakse objektil, peavad töötama ka suuliste kokkulepetena. Ei saa iga liigutust kirja panna,» rääkis ta. «Kui asjad niimoodi edasi lähevad, siis on ehitamine Eestis tulevikus väga kallis. Siis hakkavad ehitama juristid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles