Uuring: Facebooki konto kustutamine teeb inimesed õnnelikumaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dislike
Dislike Foto: SCANPIX

Taanis asuva instituudi Happiness Research Institute´i hiljutise uuringu järgi muudab sotsiaalmeediast loobumine inimesed õnnelikumaks, entusiastlikumaks, enesega rahuolevamaks ning vähem üksildasemaks, vahendab HUH Magazine.

Instituudi teadlased kaasasid uuringusse 1095 Facebooki kasutajat, jagades nad kahte gruppi. Esimene, kontrollgrupp kasutas sotsiaalvõrgustikku tavapäraselt edasi, kuid ülejäänud katsealused pidid keskkonna kasutamise päevapealt hülgama, hoidudes kogu eksperimendi vältel selle külastamisest.

Tulemused olid üllatavad: juba seitsme päeva pärast eksperimendi algust suurenes teise gruppi kuuluvate vaatlusaluste poolt keskmiselt tajutav õnnelikkuse tase selgelt kõrgemaks kontrollgruppi kuuluvate inimeste omast. Samuti tundsid nad end otsustus- ja keskendumisvõimelisena ja entusiastlikumana ning vähem üksikuma ja depressiivsena, nautides üldises plaanis oma igapäevaelu rohkem. Facebooki hülgamine vähendas nende stressitaset keskmiselt lausa 55 protsendi võrra.

Uuringu järeldustest selgus, et inimesi muudavad enda suhtes rahulolematuks teiste inimeste sotsiaalvõrgustike minakuvandid. Viis kümnest Facebooki kasutajast kadestavad sõprade ja tuttavate poolt keskkonda postitatud põnevaid kogemusi, iga kolmas kasutaja kadestab seda, kui õnnelikud ja rahuolevad teised inimesed Facebookis tunduvad, neli kümnest kasutajast kadestavad teiste poolt Facebookis projitseeritavat edukust.

Uuringu tulemustega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles