Euroopa Komisjon võttis ette McDonald’si maksusoodustused

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McDonald'si maskotiks riietunud mees tänupühaparaadil.
McDonald'si maskotiks riietunud mees tänupühaparaadil. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon asus ametlikult uurima Luksemburgi riigi poolt McDonalds’ile tehtud maksusoodustust. Komisjoni esialgne hinnang on, et tegemist on Eurooa Liidu riigiabi reeglite rikkumisega.

Eriti huvitab komisjoni, kas Luksemburg tegi McDonalds’ile sellise maksuerandi, mida teistele sarnastele ettevõtetele ei pakuta.

Konkurentsivolinik Margrethe Vestager ütles, et ELi riigiabieeskirjade alusel tuleb väga hoolikalt uurida maksuotsust, mille kohaselt ettevõtja McDonald's ei maksa oma Euroopa litsentsitasudelt makse ei Luksemburgis ega Ameerika Ühendriikides. Riikide vahel sõlmitud topeltmaksustamise vältimise lepingute eesmärk on vältida topeltmaksustamist, mitte õigustada maksustamata jätmist.

Võttes aluseks Luksemburgi ametiasutuste 2009. aastal tehtud kaks maksuotsust, ei ole ettevõtja McDonald's Europe Franchising maksnud Luksemburgis alates sellest ajast äriühingu tulumaksu, vaatamata suurele kasumile (2013. aastal rohkem kui 250 miljonit eurot). Nimetatud kasum tuleneb litsentsitasudest, mida maksavad Euroopas ja Venemaal restorane käitavad frantsiisivõtjad kaubamärgi McDonald's ja sellega seotud teenuste kasutusõiguse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles