Draghilt oodatakse täna eurotsoonile uut ergutussüsti

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga presidendilt Mario Draghilt oodatakse üllatust, mis kiirendaks Euroopa majanduskasvu.
Euroopa Keskpanga presidendilt Mario Draghilt oodatakse üllatust, mis kiirendaks Euroopa majanduskasvu. Foto: Reuters/ScanPix

Eluasemelaenu võtnutel on jälle rõõmupäevad. Kommertspankade laenuintressiks kujunenud kuue kuu Euribor on langenud praeguseks miinus 0,045 protsendini, mis tähendab, et suurema osa laenuvõtjate koguintress on marginaalist väiksem. Need, kes plaanivad jõulukinke soetada Amazonist või mõnest muust USA netipoest, rõõmustavad vähem, sest viimase pooleteise kuuga on euro nõrgenenud dollari suhtes üheksa sendi võrra, mis tähendab, et 30-dollariline kink on läinud meie jaoks 2,7 eurot kallimaks. Ka kütused meie tanklates on tugevnenud dollari tõttu veidi kallimad, kui praeguse naftahinna juures olla võiksid.

Euribori ja dollari seesuguse liikumise otsene põhjus on tänane päev. Nimelt ootavad turud (tegelikult on nad üsna kindlad), et Euroopa Keskpanga nõukogu eesotsas selle juhi Mario Draghiga otsustab täna toimuval istungil eurotsooni majandust turgutada uute meetmetega.

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi vihjas pärast eelmist, oktoobris toimunud nõukogu koosolekut toimunud pressikonverentsil, et keskpank arutab uusi meetmeid majanduse stimuleerimiseks detsembri nõupidamisel ehk täna.

Millised need uued meetmed võiksid olla, sellest pole meedia aimu saanud. Arvatakse, et Draghi peab millegagi üllatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles