Ainuüksi Kaubanduskoda esitas halduskoormuse vähendamiseks 59 ettepanekut

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts
Mait Palts Foto: Toomas Tatar

Kaubandus-Tööstuskoda saatis rahandusministeeriumile nullbürokraatia projekti kohta 59 ettevõtjate halduskoormust vähendavat ettepanekut.

Koja juht Mait Palts ütles, et täna on suurim probleem see, et ettevõtjad peavad sarnaseid andmeid esitama erinevatele asutustele ja seda mitu korda – sisuliselt tähendab see olukorda, kus andmed dubleerivad üksteist, kuid ettevõtjal kulub mõttetult palju aega ja ressurssi samade andmete esitamiseks erinevatele asutustele.

«Olgugi, et dubleerimise keeld on põhimõttena kehtinud juba aastaid, on selle rakendamine reaalses elus veel puudulik. Tänane olukord vajab korrastamist ja läbipaistvust. Tuleks lähtuda põhimõttest, et riigiasutused ei küsi ettevõtjatelt samu andmeid, mida on ettevõtja juba mõnele teisele asutusele varem esitanud,» ütles Palts.

Koda koondas ettevõtjate arvamused ja esitasid ministeeriumile  59 ettepanekut, kuidas võiks ettevõtjate halduskoormust vähendada. «Kahtlemata tuleks antud algatust ministeeriumite poolt tervitada ja tunnustada, mida on juba ka tehtud, töötamise registri ja majandusaasta aruande esitamise näol, kuid pikk tee on veel minna,» lisas Palts.

Tema sõnul oleks mõistlik luua püsiv kontaktpunkt, kuhu ettevõtjad ka edaspidi oma ettepanekuid bürokraatia vähendamisest võiksid saata, teadmisega, et selle infoga ka midagi reaalselt peale hakatakse.

Mõned näited ettepanekutest:

  • Võiks olla üks kasutajasõbralik, lihtne keskkond, kus ettevõtja saab esitada riigile kõik vajalikud andmed ilma korduvalt erinevatesse keskkondadesse sisse logimata.
  • Mitmed aruanded võiks omavahel ühildada, näiteks töötamise registris olevad andmed ning Statistikaameti aruanne «Tööjõu liikumine, hõivatud ja vabad ametikohad».
  • Kaotada tuleks sõidupäevikute täitmise nõue.
  • Kaotada tuleks pakendiaruannete auditeerimise kohustus.
  • Kuuaruanded võiks kokku liita kvartali- ja aastaaruandeks. Näiteks ettevõtja esitab andmed iga kuu majutatute kohta, kuid kvartaalsetes- ja aastaaruannetes küsitakse neid samu andmeid uuesti.
  • Politsei- ja Piirivalveamet võiks saada info automaatselt töötamise registrist, seda olukordades, kus ettevõtja võtab tööle välismaalase, kes tuleb siis registreerida töötamise registris ja lisaks tuleb ka PPAd sellest teavitada. See võiks olla aga automaatne.
  • Aruannetes võiks rohkem andmeid olla juba eeltäidetud. Nii kaoks aruannete dubleerimine.
  • Üle tuleks vaadata erinevate, tarbijate informeerimiseks seatud kohustuste vajalikkus, mille sisuks on selgitada, millisele direktiivile või standardile toode vastab, kuid mida tarbija enamasti ei kasuta ega oska sellise infoga ka midagi peale hakata.

Ettepankute esitamise tähtaeg oli eile ning neid kogub kokku rahandusministeerium. Kuna aga täna on laekunud veel mitmeid ettepanekuid, siis ministeerium alles koostab ettepanekute täielikku nimekirja, mis seejärel ka avalikustatakse. Kokku on ettepanekuid esitanud üle 10 organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles