Seitsme linna tänavatulede asendamine LED-valgustitega jõudis lõpule

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) eestvedamisel on lõpule jõudnud seitsme Eesti linna tänavatulede asendamine LED-valgustitega. Austria ja Eesti riigi vahelise CO2-e kvoodimüügiga rahastatud ühisprojekt tähendab suuremat paindlikkust tänavavalgustuse reguleerimisel ja korralikku energiasäästu.

Haapsalu, Jõhvi, Valga, Võru, Kuressaare, Keila ja Paide linn said sel aastal endale uue tänavavalgustuse, kokku vahetati seitsmes linnas välja ligi 12 000 iganenud lampi ja nende asemel valgustavad linnatänavaid nüüd energiasäästlikud LED-tuled, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

KIK-i tänavavalgustuse programmijuhi Tõnis Kurriki sõnul võiks energiasääst kõigi seitsme linna peale kokku olla suurusjärgus 5500 megavatt-tundi aastas ehk rahaliselt suurusjärgus 0,7 miljonit eurot aastas.

Lisaks rahalisele kokkuhoiule saab kasu ka keskkond, sest väiksema tarbimise tõttu jääb aastas õhku paiskamata umbes 6000 tonni süsihappegaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles