Lauri: sotsiaalmaksu ülempiiri kehtestamine oleks emotsionaalne otsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki markoanalüütuk Maris Lauri
Swedbanki markoanalüütuk Maris Lauri Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Swedbanki analüütiku Maris Lauri sõnul oleks sotsiaalmaksule ülemise piirmäära kehtestamine emotsionaalne otsus ega aitaks ilmtingimata tasuvate töökohtade toomisel Eestisse.

Reformierakond avalikustas täna majandus- ja rahandusprogrammi eelolevateks valimisteks, kus nähakse ette tööjõumaksude langetamist. Sotsiaalmaksule näeb reformierakond ette ülemise piirmäära kehtestamist.

Lauri sõnul on ideele ka vastuargumente ning see ei pruugi ilmtingimata kasu tuua.
«Kuidas korraldada sel juhul nende inimeste pensionite maksmist, kes vähem sotsiaalmaksu tasuvad?» küsib Lauri.

«Inimesed, kes maksavad vähem sotsiaalmaksu, peaksid ka nõustuma selle võrra väiksema pensioni ja tervisekindlustusega. Probleem tekib siis, kui nad jäävad ühiskonna üleval pidada,» sõnas analüütik.

Lauri hinnangul on sissetulekute tase Eestis Lääne-Euroopaga võrreldes üsna madal ning meie kõrged palgad on Euroopa mõistes keskmised.

Siinkohal tekib ka küsimus, kuhu panna sotsiaalmaksu määra ülempiir, kui see on ka Euroopa mõistes kõrge, siis puudutab see vaid väheseid ning mingit sisulist muutust ei toimu. Kui panna piir aga madalale, nii et soodustus puudutaks suuremat hulka inimesi, jääks riigi maksutulu oluliselt väiksemaks, arvas Lauri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles