Eesti ettevõtjad prognoosivad 2016. aastaks stabiilsust

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjate ootused järgmisele aastale on ettevaatlikud.
Ettevõtjate ootused järgmisele aastale on ettevaatlikud. Foto: SCANPIX

Kaubanduskoda viis oma liikmete seas läbi iga-aastase majandusküsitluse, mis on üks osa iga-aastasest Euroopa Kaubanduskodade Assotsiatsiooni uuringust. Küsitlusele vastas ligi 60 000 Euroopa ettevõtjat, Eestist osales küsitluses 232 ettevõtjat.

Suurem osa ettevõtjatest ootavad järgmisel aastal oma tulemuste jäämist tänavusega samale tasemele. Veidi üle poole vastanutest leiab, et Eesti-sisene müük jääb järgmisel aastal selle aastaga samaks. 42 protsenti vastanutest ootab, et nende ettevõtte siseriiklik müük kasvab ning ainult 6 protsenti ettevõtjatest prognoosib müügi vähenemist.

48 protsenti ettevõtjatest on seisukohal, et järgmisel aastal jääb ekspordi maht samale tasemele, 44 protsenti ootab kasvu ja kaheksa protsendi hinnangul eksport väheneb.

Enamik vastanutest (ca 62%) ei plaani suurendada ega vähendada töötajate arvu. Ligi 31 protsenti vastanutest soovib töötajate arvu suurendada. Veidi rohkem kui kolmandik prognoosib, et nende ettevõte suurendab järgmisel aastal investeeringute mahtu.

Kuid kõige suuremaks väljakutseks peetakse toimetulekut keerulise majanduspoliitilise olukorraga (45,3% vastajatest). Teise olulise probleemina toodi välja kvalifitseeritud tööjõu puudust (44,8%). Ligi pooled vastajatest on seisukohal, et olulisi muudatusi paremuse või halvemuse suunas majanduskeskkonnas ei toimu. Samas rohkem kui kolmandik vastajatest on pessimistlikumalt meelestatud – nende hinnangul muutub majanduskeskkond uuel aastal ebasoodsamaks. Vaid 15 protsenti ettevõtjatest prognoosis, et üldine majanduskeskkond paraneb.

Kaubanduskoja poliitikakujundamise- ja õigusosakonna juht Marko Udras ütles, et viimastel aastatel on küsitluste tulemused olnud sarnased. «Täna pistavad meie ettevõtjad rinda samade probleemidega, mis eelmiselgi aastal. Suurimaks murekohaks peetakse keerulist majanduspoliitilist olukorda ning kvalifitseeritud tööjõu puudust. Töötajate puudus kimbutab paljusid ettevõtjaid, eriti tehnoloogia valdkonnas. Kokkuvõtvalt võib öelda, et ettevõtjad on järgmise aasta osas pigem positiivsed. Paljud arvavad, et nende siseriiklik müük kasvab, investeeringute maht jääb samale tasemele ning ettevõtjate ootused ekspordi osas on pigem positiivsed,» sõnas Udras.

Euroopa küsitluse tulemuste kokkuvõttes märgiti, et majandus taastub, kuid aeglaselt ning usaldus tuleviku osas on veel üsna habras. Sisetarbimise osas on ootused üsna positiivsed, eriti just Hispaania, Portugali ja Rumeenia ettevõtete seas. Ekspordi osas ollakse samuti pigem positiivsed ja oodatakse siin pigem kasvu kui langust. Selles vallas on suur edasiminek olnud Portugalil ja Lätil. Kui enamus riike usub tööhõive paranemisse, siis näiteks Itaalia ootused on siin pigem negatiivsed. Slovakkia, Sloveenia, Eesti ja Ungari ettevõtjate kindlustunne majandusolukorra osas on pigem murelik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles