Mida palub Brüssel Washingtonilt jõuludeks?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini Schönefeldi raudteejaama Austriast saabunud Süüria põgenikud.
Berliini Schönefeldi raudteejaama Austriast saabunud Süüria põgenikud. Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Financial Timesi valduses on koopia soovidest, mille Euroopa Liit on esitanud Ameerika Ühendriikidele abi saamiseks migratsioonikriisi lahendamisel.

Nimekirjas pole palju üllatavat, peamiselt palutakse raha. Siiski on ka põnevamaid palveid – näiteks, et Washington aitaks survestada sunniitidest liitlasi Pärsia lahe riikides rahaliselt aitama ning võtma vastu teatud osa Süüriast lahkuvaid inimesi.

Ja teiseks palutakse paremat luurekoostööd Vahemerel Euroopa Liidu missiooni Sophia ja USA Itaalias paikneva 6. laevastiku vahel.

Konkreetsemalt soovitakse «asjakohast USA luureinfot» nii inimkaubanduse mudelite kui ka võrgustike kohta, samuti «olukorra kohta Liibüa rannikul,» sealhulgas «asjakohaseid satelliitpilte.»

Kokkuvõttes palub Brüssel, et Washington tõmbaks diplomaatilisi niite rabedate rahvusvaheliste suhete putitamiseks ning annaks ligipääsu ülimalt tundlikule luureinfole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles