Miljardi-dollari-idufirmade finantsjuhid valmistuvad halvimaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid
Dollarid Foto: SCANPIX

Idufirmadel on üha keerulisem koguda eraturult investeeringuid, mis tõstaks nende hinnangulise väärtuse üle miljardi dollari, kirjutab Business Insider.

Kui veel mõnda aega tagasi nimetati erainvestorite poolt rahastusvoorudes miljardile dollarile hinnatud idufirmasid nende erandlikkuse tõttu ükssarvikuteks, siis nüüdseks on see nimetus oma sisu kaotanud. Business Insideri andmetel on tänavu miljardile dollarile hinnatud keskmiselt 1,3 ettevõtet nädalas. Ainuüksi viimase nelja kuu jooksul on lausa 37  ettevõtet kogunud investoritelt ühe rahastusvooru käigus rohkem kui 100 miljoni dollarit.

Hiljuti mainekas tehnikaülikoolis MIT peetud konverentsil tõdesid mitme miljardi-dollari idufirma finantsjuhid, et olukord on lähiajal drastiliselt muutumas ning erainvestoritelt raha kogumine muutub idufirmadele palju keerulisemaks.

Thumbtacki finantsjuht Servase Tholen väitis, et kõik ettevõtted, mis soovivad eraturult raha kaasata, peaks seda tegema võimalikult kiiresti, kuna investeeringute kindlustamine on juba muutunud palju raskemaks.

«Talv on tulekul. Me oleme kõik olnud konverentsidel, kus pankurid räägivad sellest, kuidas raha kaasamine muutub raskemaks. Kui inimesed hakkavad millestki avalikult rääkima, on see tavaliselt juba juhtumas. Nii need asjad toimivad,» ütles ta.

Kabbage´i finantsjuht Kevin Phillips tunnistas, et ettevõte kogus investoritelt raha, mida nad tegelikult kogumise hetkel ei vajanud, kuna juba toona tunnetati, kuidas finantsturud muutuvad kitsamaks.

«Me võtsime lisaraha vastu, kuna me saime sellega suurepärase hinnangulise väärtuse. Sa pead looma korraliku vundamendi, lõpuks loeb ikkagi see, et sul oleks äri, millega on võimalik raha teenida,» rääkis Phillips.

«Kui me vaatame oma järgmise aasta eelarvet, siis ühe hinnangu järgi on kõik väga roosiline ning teise hinnangu järgi hakkab olukord järsult kehvemaks muutuma. Me oleme valmis selle muutumusega kohanema,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles