Šveitsi pank hakkab klientide hoiustelt intressi maha arvestama

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi väikepank hakkab klientide hoiustelt intressi maha arvestama.
Šveitsi väikepank hakkab klientide hoiustelt intressi maha arvestama. Foto: Reuters / Scanpix

Väike Šveitsi pank, mis on spetsialiseerunud sotsiaal- ja keskkonnaprojektide rahastamisele, hakkab 1. jaanuarist tegema midagi, mida veel ükski jaepankur teinud pole – kehtestab klientidele negatiivse intressimäära.

Alternative Bank Schweiz (ABS) tekitas oktoobri keskel klientidele saadetud kirjaga, kus informeeris, et hoiustelt hakatakse intressi maha arvestama, viimastes tõelise šoki, kirjutab AFP.

Jooksvatelt kontodelt võetakse intressi -0,125 protsenti ja alates 100 000 šveitsi frangi (92 420 euro) suurusest hoiusest suisa -0,75 protsenti.

Siiani on individuaalsed pangakliendid keskpankade negatiivsetest intressimääradest pääsenud. ABS aga põhjendab otsust sellega, et see annab manööverdamisruumi tähenduslike projektide rahastamiseks.

«Negatiivsed intressimäärad lähevad meile kalliks maksma – eelmisel aastal sisuliselt kogu meie aastase kasumi,» ütles ABSi juht Martin Rohner. Tema hinnangul on klientidele negatiivsete intressimäärade kehtestamine läbipaistvam samm kui teenustasude tõstmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles