Briti parlamendis vulisevad veed ja vudivad hiired

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Economist.com

Rahvaesindaja Ben Bradshaw sattus oma kabinetis tööd rabades silmitsi tõsise lekkega: laest purskas Bradshaw lauale mingisugust kahtlast vedelikku, mis leotas läbi nii kirjad valijatelt kui kontoritarbed.

Üsna varsti avastati ka lekke allikas, kirjutab Wall Street Journal, milleks osutus korrus kõrgemal paiknev meeste WC. «Mil iganes keegi pissil käis, tuli see otseteed minu lauale,» meenutab Bradsaw.

Kuulus Westminsteri palee on viletsas seisukorras. Ükski hoone 3800 aknast ei sulgu korralikult ning lekete tekitatud kahju ajaloolisele interjöörile on parlamendiametnike sõnutsi tõsine.

Siit-sealt pudeneb aeg-ajalt nii puidust kui kivist detaile. Big Ben võib varsti seisma jääda. Keldrites ootavad väljavahetamist miilide pikkused juhtmete puntrad, hädaldavad hoone haldajad.

Parlamendiliikmed on ajakirjanikele pajatanud hiirtest, mis sageli palee peentest teetubadest läbi silkavad. Paljude tuju teevad kurvaks valimiskambris lendlevad koiliblikad.

Korralikku remonti pole maja näinud alates 19. sajandi keskpaigas toiminud tulekahjust. Remont tuleks niivõrd mastaapne, et ilmselt peaks parlament kolima mujale – mida pole juhtunud juba 160 aastat.

Ekspertkomisjoni hinnagul võivad tööd tervikuna minna maksma üle 7 miljardi naela (ligi 11 miljardit dollarit). Kõige kallim variant oleks tööde teostamine 32 aasta vältel, kui seadusandjad majas kogu aeg edasi tegutseksid. Kõige odavam oleks kõik inimesed kuueks aastaks välja kupatada.

Variandid lähevad hääletamisele tuleval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles