Venelased vaesuvad, jaekaubandus kukub

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev (paremal) uurib Nižni Tagili relvamessil kuulivesti.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev (paremal) uurib Nižni Tagili relvamessil kuulivesti. Foto: SCANPIX
  • Venelased loobuvad raskustest üle saamiseks tarbekaupade ostmisest.
  • Esmakordselt hakkab töötus Venemaa elanikele muret tekitama.
  • Keskmine palk vähenes alates aasta algusest kümnendiku võrra.

Tänavu oktoobris vähenes Venemaa jaekaubandus elanike sissetulekute kokkukuivamise tõttu 11,7 protsenti, mis kujutab viimase 20 aasta suurimat langust, kirjutab RBK.

Oktoobris vähenes Venemaa elanike reaalpalk keskmiselt 10,9 protsenti, mis mõjub halvavalt nii  jaekaubandusele kuid ka mitmetele tööstusharudele, selgub Venemaa majandusarengu ministeeriumi aruandest.

Sissetulekute vähenemine suunab inimesed üha enam tarbimise asemel säästma, mis omakorda halvendab kaubanduse olukorda. Samal ajal, kui kaubandus kaotas keskmiselt 11,7 protsenti käibest, vähenes tarbekaupade ostmine veelgi kiiremine – 12,5 protsendi võrra, sest tarbekaupadest loobumine võimaldab vaesuvatel venelastel oma eluga toime tulla.

Tarbekaupadest loobumise tõttu vähenes Venemaal palitute tootmine 18 protsenti, trikotaaži tootmine 19,3 protsenti, ülikondade tootmine 19,8 protsenti. Tervikuna vähenes Venemaal rõivaste tootmine ajabvahemikus jaanuarist kuni oktoobrini 22,6 protsenti.

Rõivatootmise vähenemisele aitas kaasa samuti rubla kursi nõrgenemisega kaasnenud importkangaste kallinemine, mis aga moodustab märkimisväärse osa selle tööstusharu toorainest.

Samasugused muutused tabasid ka jalatsite tootmist, kus langus osutus 16,3protsendiliseks.

Samal ajal vähenevad ka rasketööstuse mahud. Sõiduautode tootmine kuivas kokku 11,4 protsendi võrra, veokite tootmine aga 2 protsendi võrra.

Teravamaks muudab Venemaa majanduse olukorra töötuse tekkimine. Kui enne Ukraina vastase agressiooni alustamist Venemaal töötusest polnud põhjust rääkida, siis nüüd ulatub see number 5,6 protsendini, puudutades kõige valusamalt kuni 19aastaseid venelasi, kelle seas on töötuid ligi kolmandik.

Uurijate hinnangul on pareguseks kujunenud olukord halvem kui 2008. aasta kriisi ajal.

Iga neljas Venemaa ettevõte on kärpinud palkasid, iga kümnes loobunud senistest nn sotsiaalpakettidest. Koondamistega puutusid kokku töötajad 39 protsendis ettevõtetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles