Eesti koos liitlastega Euroopa Liidule: Nord Stream 2 pole ELi huvides

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasiterminal Põhja-Saksamaal Lubminis.
Nord Streami gaasiterminal Põhja-Saksamaal Lubminis. Foto: SCANPIX

Kümme Euroopa Liidu (EL) liikmesriiki, nende seas Eesti, on saatnud Euroopa Komisjonile kirja, milles kritiseeritakse Vene-Saksa Nord Stream 2 gaasijuhtme kavandamise projekti, kirjutab Reuters.

Kümme riiki on seisukohal, et kavandatav uus gaasijuhe on ELi huvide vastane ja nõrgestab Ukraina positsiooni. Riigid soovivad, et see projekt võetaks arutusele ELi detsembri tippkohtumisel.

Vene Gazprom ja viis Lääne-Euroopa enegiafirmat on sügisel saavutanud kokkuleppe teise Läänemere gaasijuhtme ehitamise kohta.

Komisjonile saadetud kirjale on alla kirjutanud Bulgaaria, Tšehhi, Eesti, Kreeka, Ungari, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia ja Slovakkia.

Allakirjutanud riigid rõhutavad, et komisjoni turujärelevalve peab seda projekti hoolega uurima ning ELi tippkohtumisel tuleb see võtta põhjalikult arutamisele.

«Euroopa Komisjoni seisukoht Nord Stream 2 projekti suhtes mõjutab märkimisväärselt seda, kuidas ELi liitlased ja partnerid kogevad ELi ühist välis- ja julgeolekupoliitikat,» öeldakse kirjas.

Läbi Ukraina kulgeva gaasitranspordi marsruudi säilitamine teenib riikide teatel kogu ELi strateegilisi huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles