Hiina börsid tõmbasid kogu maailma taas langusse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor vaatab aktsiate hindu Shanghai böril, kus rohelisega on tähistatud langevad aktsiad.
Investor vaatab aktsiate hindu Shanghai böril, kus rohelisega on tähistatud langevad aktsiad. Foto: SCANPIX

Hiina maaklerfirmades alanud sisetehingute uurimine ning karmistunud tururegulatsioon viisid täna langusse kõige pealt Hiina enda ja seejärel ka kogu maailma aktsiaturud.

Täna enne lõunat oli Shanghai komposiitindeks 5,5 protsenti ja Hang Sengi indeks 1,9 protsenti eilsest madalamal tasemel. Ainsana oli Aasia turgudest plussis India.

Müügilaine Aasias nakatas ka äsjaavanenud Euroopa turud, mis olid enne lõunat kõik alla ühe protsendi languses eilse sulgumisega võrreldes.

Suvise kukkumise järgselt suurim langus Hiinas on Reutersi teatel tingitud võimude algatatud sisetehingute uurimisest mitmes maaklerifirmas, sealhulgas riigi suuruselt neljandas selle ala ettevõttes China Haitong Securities.

Mida täpsemalt uuritakse, pole seni teada. Reutersile ütles Cinda Securitiese analüütik Gu Yongtao, et Hiina finantsinspektsioon üritab lihtsalt saada paremat ülevaadet riskide võtmise ulatusest pärast seda, kui turg suvel pauguga lõhki läks.

«Arvame, et uurimiste eesmärk on tuua leti alt välja kogu aktsiatehingutega seotud äri, nii et tururegulaatorid saaksid riskide ulatusest pildi kätte,» ütles ta, lisades, et ühtlasi uuritakse kindlasti ka ebaseaduslikke tehinguid.

Eile käskis finantsinspektsioon maaklerifirmadel peatada aktsiate vahetustehingud ning teised mittestandardsed operatsioonid, mis omakorda aitas turu tänasele langusele kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles