Holland hoiatas Euroopa Liitu Rooma impeeriumi saatuse eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi peaminister Mark Rutte.
Hollandi peaminister Mark Rutte. Foto: SCANPIX

Hollandi peaminister Mark Rutte hoiatas eile, et Euroopa Liit riskib Rooma impeeriumi saatusega, kui ei saavuta kontrolli oma piiride üle ega peata põgenike «massilist sissevoolu» Lähis-Idast ja Kesk-Aasiast.

«Nagu me kõik Rooma impeeriumi näitel teame, käivad suured impeeriumid alla, kui piirid pole hästi kaitstud,» vahendab Financial Times Rutte poolt eile ajakirjanikele lausutud sõnu.

Rutte avaldas lootust, et pühapäevane tippkohtumine Brüsselis Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ja Euroopa Liidu liidrite vahel aitab immigratsiooni talitseda, leevendades olukorda Türgi põgenikelaagrites 3 miljardi euroga Euroopa Liidu liikmesriikide ja Euroopa Komisjoni poolt.

«Mitte et teeme diili ja siis kohe esmaspäeval on kõik olemas,» selgitas Rutte. «See pole nagu ostaks maja. Aga ma arvan, et mõlemal poolel on vaja ehitada üles usaldust.»

Rutte hoidus hoolikalt nimetamast migratsioonikriisi julgeolekuohuks. See seos on aga juba jõuliselt Euroopa Liidu poliitilise debati «peavoolu» tunginud ning pärast Pariisi rünnakuid on muret väljendanud rahvaesindajad nii Ungaris, Poolas kui Saksamaal.

Prantsuse uurijate sõnutsi sisenesid vähemalt kaks ründajat Euroopasse migrantide vastuvõtupunktide kaudu Kreekas.

«Pole mingit põhjust arvata, et kõik põgenikud on nüüd potentsiaalsed terroristid,» rõhutas Rutte, rutates siiski täpsustama, et «jah, on olemas risk, et põgenike seas võib olla terrorist. Ja meil tuleb teha kõik endast olenev, et väga täpselt selgitada välja see konkreetne isik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles