Valdo Kalm: see ei olnud välk selgest taevast

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Kalm
Valdo Kalm Foto: Liis Treimann

Uuest aastast Eesti Telekomi juhi kohalt lahkuv Valdko Kalm peab oma töökohavahetuse peamiseks põhjuseks kontsernisisest juhtide rotatsiooni ning nimetas oma uuteks eesmärkideks Läti ja Leedu sõsarettevõtete ümberkorralduste nõustamist ise Eestisse jäädes.

«Arutasin oma juhiga lahkumisplaane juba veidi varem, öeldes kui kaua ma olemasoleval kohal veel tööd teen, ja seega ei olnud muudatus minu jaoks välk selgest taevast. Börsiettevõttes tulevad informeerimiskohustuse tõttu otsused lihtsalt järsku välja,» ütles Valdo Kalm Postimehele.

«Nüüd, kui see teatamise hetk on käes, siis ütleksin nii, et mu tunded on soojad ja ma ei saaks öelda, et mul on kurb või kahju. Väärtustan Eesti Telekomi ikka väga – siin olnud hästi kihvt areng ning meid on tunnustatud nii TeliaSonera grupis kui Eestis,» lisas ta.

Kalmu sõnul peab ta Telekomi suurimaks väärtuseks seda, et on suutnud väga hästi hoida siin oma turupositsiooni ning see ei ole grupil sugugi kõigis riikides niimoodi läinud. «Pigem on see harv juhus, et turuliider suudab hoida oma positsiooni. See tähendab, et oleme oma klientidele – eestimaalastele – korda läinud.»

Kalmu sõnul on ta TeliaSonera grupis üks kauem ametis olnud juhte ning suure kontserni strateegia on teatud määral juhtide rotatsioon. «Grupi juhid on ise ka vaadanud ja imestanud, et kuidas ma küll nii kaua olen ühes positsioonis olnud,» märkis Kalm.

Rahvusvahelistes kontsernides on rotatsiooni Kalmu sõnul tõesti päris palju  – Eesti Telekomistki on inimesi liikunud Soome ning omakorda Rootsi kontorist juhte Tallinnasse tagasi tulnud. «Meie konkurendi Tele2 juures on samuti seda palju olnud,» tõdes ta.

Muudatuse üle otsustajate eesmärgiks võis Kalmu hinnangul olla soov viia Eestiga sarnased muudatused läbi Lätis ja Leedus ning asuda ettevõtete ühendamise järel pakkuma klientidele rohkem tehnoloogiast sõltumatuid teenuseid ja lahendusi.

«Leedus on protsess kahe ettevõtte ühendamiseks juba startinud ning olen seda juba isiklikult toetamas,» rääkis Kalm oma edasistest tegevusplaanidest uuel ametikohal. «Läti osas ma väga palju kommenteerida ei saa, kuna käivad strateegilised läbirääkimised riigiga, kuid põhimõtteliselt liigutakse samas suunas.»

Jääb töötama Eestisse

Kalmu sõnul jääb ta ka nõuniku kohal töötama füüsiliselt ikkagi Eestisse. «Selleks on nii isiklikud kui perekondlikud põhjused, lisaks kasutame me juba praegu tohutult palju videokonverentsi seadmeid ja juhtimises saab tõesti väga palju kasutada tehnoloogiat,» ütles Kalm.

Oma järeltulijat Dan Strömbergi hinnates tõdes Kalm, et tal on väga kõrged ja vajalikud kompetentsid olemas – ta tunneb nii fiks- kui mobiilimaailma ja on töötanud mõlemas valdkonnas.

«See on olnud tema valik, et ta on töötanud väga-väga mitmel tööl. Ma tõesti oska öelda, kui pikas perspektiivis ta siin Eestis on,» kommenteeris Kalm Strömbergi väga paljusid erinevaid juhikohti TeliaSoneras.

TeliaSonera juhtide tasandil on Kalmu kinnitusel välja öeldud, et Eesti Telekomiga ollakse rahul ja siin pole vaja midagi kapitaalselt teistmoodi teha.  «Me oleme õigel teel, siin pole vaja radikaalseid muudatusi – vastupidi, Eesti Telekom on saanud kiita. Muudatus on pigem evolutsiooniline kui revolutsiooniline»

Kalmu sõnul Eesti Telekom ka praegu tegemas head aastat ning teatud eesmärkidest isegi ees.

Eesti Telekomi juhatuse esimeheks saab 1. jaanuarist praegune Leedu Omniteli juhatuse esimees Dan Strömberg, Valdo Kalm asub TeliaSonera Euroopa üksuses nõustama Baltikumi ärisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles