Pindi Kinnisvara: uute korterite ülepakkumine hoiab hinnad paigal

, Pindi Kinnisvara analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita tee ääres Eesti Näituste lähedal ehitatud uhketes majades läks korterite müük masu ajal vaevaliselt.
Pirita tee ääres Eesti Näituste lähedal ehitatud uhketes majades läks korterite müük masu ajal vaevaliselt. Foto: SCANPIX

Uusi kortereid on viimasel poolaastal lisandunud sellises mahus, et konkurentsis püsimiseks peavad arendajad hindu vähemalt aastajagu praegusel tasemel hoidma või isegi teatud projektidel neid mõnevõrra lange­tama, kirjutab Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson Postimehe lisas Kodu ja Kinnisvara.


Sellise tempoga uute korterite lisandumisel tekib ka reaalne oht ülepakkumisele. Veel aasta alguses näis, et uute korterite laojääk on huviliste jaoks ahtaks jäänud – ehkki pakkumises oli Harjumaal üle pooleteise tuhande korteriomandi (sh ridamajaboksid ja paarismajad), oli tegemist peamiselt buumiajast järele jäänud, kas siis kehvas asukohas, kehva planeeringuga, põhjendamatult kõrge hinna, nigela maine või ebafunktsionaalsete elamispindadega, mis paljudes koduotsijates erilist huvi ei tekitanud.

Laojäägiks 2300 korterit

Pindi Kinnisvara koostatava uusarenduste monitooringu andmetel on aastatel 2008–2009 lisandunud turule üksikuid uusi projekte. Küll aga planeeriti masu ajal tohutu maht uusi potentsiaalseid projekte, millest esimestel 2010. aasta alguses kopp ka maasse löödi.

Pindi Kinnisvara detailplaneeringute  monitooringu kohaselt on ainuüksi Tallinnas planeerimisel ja rajamisel enam kui 15 000 korterit.

Neist enam kui tuhandel on olemas ka kehtiv ehitusprojekt või -luba, mis tähendab, et sisuliselt ollakse valmis kohe ehitustegevusega alustama.

Kokku on Tallinnas ja Harjumaal uusarenduste monitooringu kohaselt laojäägi suuruseks ligi 2300 uut korterit, millest aktiivses müügis on veidi alla 1800 – ülejäänud objektide müük on erinevatel põhjustel külmutatud.

Pakkumises olevatest varadest on suur hulk ehk üle 700 lisandunud viimase kuue kuu jooksul. 25 erinevas arendusprojektis ehitamisel olevatest korteriomanditest on müüdud vaid sadakond, mis teeb ligi 15 müüki kuus (aasta esimese kolme kuu jooksul uusi objekte turul veel polnud).

Praeguse müügitempo järgi kulub ehitamisel olevate varade müügiks ligi neli aastat. Ka lähikuudel on monitooringu kohaselt tulemas müüki paarsada täiendavat elamispinda, peamiselt korterid Tallinna linnas.

Rahulikud kuud tulemas

2010. aastal turule tulnud uusarenduste viimase poolaasta keskmine tehinguhind on Tallinnas ja Harjumaal 21 890 kr/m², kusjuures suurt tooni annavad tehingutes just odavamad, äärelinnas arendatavad projektid hinnavahemikus 14 000 – 16 000 kr/m² (nt Meeliku tn kortermajad).

Ehkki praegu ehitades pole võimalik enam sellise hinnatasemega müües arendajal kasumisse jääda, on suur eelis sellistel arendajatel, kes rajavad uusi etappe juba varem loodud infrastruktuurile.

Kesklinnas ja selle lähiümbruses on müügiedu saatnud ehitamisel projekte, mille keskmine ruutmeetrihind on jäänud vahemikku 18 000 – 23 000 kr/m².

Järsk üleminek defitsiidilt ülepakkumisele on heaks uudiseks kõikidele korteriostjatele. Hinnangud, justkui korteriostuks on viimane aeg, ei vasta enam tõele – ostjate hulk pole lihtsalt nii suur, et kiirelt kasvavat laojääki samas tempos realiseerida.

Ilmselt kasvab aasta alguses aset leidva eurosagina taustal uute korterite jääk veelgi kiiremini, kuna turul on oodata valuutamuutusest tingitud vähemalt paarikuist vaikelu, mis kajastub kindlasti ka uute korterite müügitulemustes.

Pealegi ei tasu ära unustada eespool mainitud kortereid, mille müük on praegu külmutatud, kuid mis siiski enamikus ilmselt 2011. aasta jooksul samuti vabaturule jõuavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles